La 24 februarie, cu ocazia aniversării invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, partidul președintelui în exercițiu al Moldovei, Maia Sandu, a supus spre examinare textul unei declarații de condamnare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
Joi, 2 martie, parlamentul țării a aprobat acest document. Acesta este un pas înainte pe care l-a făcut țara în acest an. Alegerea s-a făcut față de Uniunea Europeană și de protejarea propriei suveranități de invadările țării agresoare.
Analizând alegerea Moldovei, este necesar să înțelegem că în ultimii 6 ani țara s-a aflat sub influența Rusiei. La urma urmei, banii ruși au fost direcționați spre sprijinirea fostului președinte Igor Dodon și a partidului său politic. Dar de la alegerea Maiei Sandu ca președinte, ca răspuns la situația din Ucraina, a avut loc o transformare politică a statului. În acest moment, Moldova ia o decizie importantă. Țara, la nivel de documente oficiale, admite că Rusia desfășoară o agresiune nejustificată și fără sens împotriva Ucrainei din 2014, care din 2022 s-a transformat într-un război la scară largă. Declarația notează că acțiunile Rusiei sunt crime de război și o încălcare gravă a principiilor dreptului internațional. Federația Rusă este chemată să oprească războiul și să-și retragă trupele de pe întregul teritoriu al Ucrainei în cadrul granițelor recunoscute internațional.
De asemenea, un pas important este pierderea oricărei influențe din partea opoziției pro-ruse. Acest lucru este demonstrat de situația care s-a petrecut în timpul luării în considerare a declarației din 2 martie.La 1 martie devreme, Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor din PCRM-PSRM a înregistrat proiectul său de declaraţie „privind garanţiile pentru menţinerea păcii în Moldova”.
Deputatul comunist Vladimir Voronin a sugerat înființarea unei comisii care să elaboreze un text comun pentru declarație. Vorbitorul, ca răspuns, i-a invitat pe comuniști și socialiști să „hotărească să numească pică un pică”. După aceea, deputații fracțiunii au părăsit sfidător din sală, au votat doar membrii majorității parlamentare.
Transformarea a fost accelerată nu numai de evenimentele din Ucraina. Moldova este inclusă și în planul Rusiei de restabilire a URSS și, în ciuda eșecurilor din Ucraina, s-a anunțat că această țară ar putea deveni în curând o victimă a Federației Ruse. Federația Rusă a declanșat deja un război hibrid, activând finanțarea opoziției și stabilindu-și principalul obiectiv de a promova demisia guvernului pro-european și de a destabiliza cu orice preț situația din țară. Deja acum, locuitorii Federației Ruse au fost observați la demonstrații, care participă la evenimente doar contra cost, neînțelegând absolut ce reprezintă.
Dar merită menționat solul fertil pe care s-a dezvoltat încrederea și disponibilitatea pentru schimbare a țării. Și acest sol este fiabilitatea Ucrainei și reținerea agresiunii Kremlinului. La urma urmei, puterea voinței ucrainene, armele și, cel mai important, loialitatea față de principiile păcii au permis întregii regiuni să înțeleagă un lucru important – Rusia nu este atotputernică. Și nu numai că este posibil, dar este necesar să luptăm împotriva ei. Dar pe teritoriul Moldovei există o bombă cu ceas plantată de Moscova. Și această bombă este Republica Moldovenească Pridnestroviană. Încă de la începutul războiului, Ucraina se așteaptă la provocări sau atacuri teroriste.Potrivit declarațiilor părții ucrainene, este clar că, din cauza respectului pentru Moldova ca stat și suveranității acesteia, forțele armate ale Ucrainei nu vor efectua nicio operațiune de eliminare a contingentului militar rus de pe teritoriul PMR. Dar observând poziția Moldovei în problema Transnistriei, este clar că țara însăși este capabilă să demilitarizeze regiunea și să o readucă sub controlul ei.