Societate

Presa din Elveția: Soția lui Plahotniuc continuă să locuiască în vila de pe malul lacului Geneva

Deși controversatul oligarh, fugarul Vladimir Plahotniuc se află pe lista de sancțiuni a Elveției, soția lui, Oxana Childescu, cu care s-a căsătorit de trei ori, continuă să locuiască în vila de pe malul lacului Geneva. Presa elvețiană scrie că proprietatea, care ar valora 31 de milioane de franci, echivalentul a circa 32 de milioane de euro, nu s-ar afla sub sancțiuni, transmite sursa.

Vladimir Plahotniuc a ajuns pe lista sancțiunilor impuse de Elveția la sfârșitul lunii august, pentru implicarea în acțiunile de destabilizare a situației în Republica Moldova. Autoritățile elvețiene au anunțat că activele deținute de oligarh au fost înghețate. Vila de pe malul lacului Geneva îi aparține Oxanei Childescu, cu care Vladimir Plahotniuc s-a căsătorit de trei ori. Presa din Elveția scrie că proprietatea de lux, unde locuiește în prezent familia lui Plahotniuc, nu a fost raportată la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice. Autoritățile elvețiene verifică motivele pentru care vila nu a fost raportată. 

Vila luxoasă a fost cumpărată în anul 2012, la trei ani distanță de al doilea divorț, din anul 2009. Plahotniuc i-ar fi transferat atunci lui Childescu 35 de milioane de dolari americani, într-un cont bancar din Geneva. Deși Vladimir Plahotniuc și Oxana Childescu sunt acum din nouă căsătoriți, primul spune că vila cu pricina nu îi aparține. Soția lui Plahotniuc nu figurează pe lista sancțiunilor. 

Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019. Acesta este învinuit pe trei capete de acuzare în dosarul penal „Metalferos”: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, spălare de bani în dosarul „Frauda Bancară” și dosarul „Kuliok”. În luna iulie 2023, cauza penală de învinuire a oligarhului și fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, în dosarul ,,Frauda bancară” a ajuns pe masa magistraților. Conform probatoriului administrat, în perioada anilor 2013-2014, Plahotniuc ar fi primit și beneficiat de aproximativ 18.282.000 de dolari americani și 3.518.705 de euro, bani proveniți din surse ilicite, prin intermediul unor credite bancare frauduloase acordate de Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, toate societăți din grupul „Șor”.

Proprietățile din Elveția, România și Franța ale lui Vladimir Plahotniuc au fost sub sechestru în anul 2020. Cutia Neagră a aflat care sunt proprietățile din Moldova și din afara țării ale lui Plahotniuc, în privința cărora procurorii au aplicat sau intenționează să aplice sechestru. Jurnaliștii de investigație au constatat că valoarea lor însă depășește de câteva ori suma de 160 de milioane de lei, anunțată de Procuratură. 

#Plahotniuc #vilă #sancțiuni

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button