Război în Ucraina

Prețul gazelor a ajuns la cel mai redus nivel de la începutul războiului

Prețurile en-gros ale gazelor naturale din Europa au scăzut luni la cel mai redus nivel de la începutul războiului din Ucraina, ieftinirile continuând în condițiile în care iarna relativ caldă a conservat stocurile, transmite AFP.

Cotaţiile TTF de la bursa olandeză, de referință pe piața europeană, a mai scăzut luni dimineață cu încă 4,67%, până la 72,75 euro pe megawatt-oră (MWh), sau circa 810-820 de dolari pentru o mie de metri cubi, pentru livrare în februarie, cel mai mic preț de după 21 februarie 2022, transmite sursa.

Prețul gazului cu livrare în luna următoare a pierdut aproape 50% într-o singură lună, iar faţă de august 2022, când acesta atinsese un maxim de 342 de euro pe megawatt-oră, este de circa cinci ori mai ieftin.

Totuşi, preţurile sunt încă departe de minimele de 20 de euro pe megawatt-oră (MWh), înregistrate în anul 2020.

Prețul gazelor a început să crească în vara anului 2021, odată cu o serie de evenimente în sectorul energetic european: închiderea centralelor nucleare şi pe cărbune, manipularea burse TTF, reducerea de câteva ori a extracţiilor de gaze în Ţările de Jos, dar şi ca urmare a reducerii livrărilor de gaze rusești către Europa.

Creşterea preţului gazelor s-a accentuat după invazia Ucrainei din 24 februarie 2022 şi după ce majoritatea gazoductelor dintre Rusia și Europa au fost închise din varii motive.

Prețul gazului are un impact și asupra celui al energiei electrice, deoarece multe centrale electrice europene ard gaz pentru a produce electricitate.

Aşa că în pas cu gazul s-a ieftinit şi energia electrică şi în loc de cotaţii de 350-400 de euro pentru un MWh, în cea mai mare parte a lunii decembrie 2022, avem în primele zile din ianuarie un preţ mai mic de 140 de euro pentru un MWh.

Principalul factor este vremea caldă, care a dus la o scădere semnificativă a consumului. Un alt factor sunt stocurile mari de gaze care au fost constituite pentru a putea rezista cererii mari în timpul iernii.

Menţionăm că tot gazul livrat de Gazprom, circa 5,7 milioane metri cubi pe zi, în Republica Moldova ia calea regiunii transnistrene. O mare parte din el este folosit la producerea energiei electrice de câtre Moldgres, care ulterior este livrată consumatorilor din Republica Moldova.

Restul ţării este asigurat cu gaze din stocurile făcute anterior, dar şi din achiziţiile la bursă făcute de Energocom.

#gaz #preț #energie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button