Economie

Grecia va plăti pensii moldovenilor care au muncit legal în Statul Elen. Ce drepturi vor mai fi asigurate?

Moldovenii care muncesc legal sau au desfășurat activitate pe teritoriul Greciei vor putea primi pensii. Pe 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare  Acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Statul, transmite sursa.

Documentul prevede garanții în domeniul asigurărilor sociale de care vor beneficia lucrătorii migranți din ambele țări, informează IPN. Așadar, cetățenii noștri, care au muncit în Grecia, pot primi pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaș, pensie de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensie şi indemnizație de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională, achitate de către statul unde au lucrat legal. Aceleași prevederi se referă și la persoanele originare din Grecia, care au muncit în Moldova.

Conform acordului, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoana va beneficia de prestațiile dobândite în statul în care şi-a desfășurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

Actualmente, țara noastră are acorduri similare cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia și Republica Belarus. Documentele au mai fost semnate cu Italia și Spania, dar nu au intrat încă în vigoare.

#Grecia #pensii #moldovenii

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button