Miercuri, 20 martie, Polonia s-a confruntat cu cel mai mare protest al fermierilor din istoria sa. Fermierii din toată țara s-au unit pentru a-și exprima „nemulțumirea față de politicile guvernamentale”, în special în ceea ce privește European Green Deal și blocarea produselor agricole din Ucraina. Proteste și blocaje rutiere sunt planificate în peste jumătate de mie de orașe din întreaga țară, la care se așteaptă să participe peste 70 de mii de oameni.
Fermierii cer guvernului să renunțe la politica European Green Deal, despre care ei spun că „le face munca mult mai dificilă și provoacă pierderi semnificative”. În plus, ei se opun blocării produselor agricole din Ucraina, care, de asemenea, se presupune că „afectează negativ afacerile lor”, în ciuda faptului că tocmai această decizie nu numai că a susținut relațiile bilaterale ale țărilor, ci a avut și un impact pozitiv asupra PIB-ului. În plus, standardele UE din cadrul European Green Deal sunt o cerință directă a UE pentru toate țările membre, care au început să funcționeze nu doar ieri. Transferul agriculturii pe „șine” mai ecologice nu numai că îmbunătățește calitatea produsului final, dar afectează semnificativ și prețul acestuia – este mai mare. În plus, modernizarea producției creează multe noi locuri de muncă, care, de asemenea, nu pot fi un minus pentru starea generală a economiei poloneze.
Protestele din toată țara au dus deja la congestionarea traficului, deoarece fermierii plănuiesc să blocheze tronsoane cheie ale autostrăzilor din orașe și nu numai. La Varșovia, protestatarii nu vor putea intra în mașinile agricole, dar vor bloca autostrada S2 de la periferia orașului și drumurile cheie de acces către capitala Poloniei. Acest lucru afectează, în primul rând, cetățenii civili ai Poloniei, care nu pot ajunge la serviciu la timp, primesc serviciile necesare (inclusiv medicale), precum și afacerile poloneze, deoarece camioanele cu produse neagricole nu pot ajunge la timp la destinație.
Alte orașe poloneze au trecut și ele prin tulburări, deși unii primari, printre care Bydgoszcz și Lublin, au interzis greva. Fermierii au depus contestație și așteaptă o decizie judecătorească în aceste cazuri. Au fost afectate și autostrăzile internaționale. Fermierii au blocat drumul spre Germania. Ei bine, în mod tradițional, există o blocare a frontierei ucrainene-polone, care a dus la închiderea punctului de control (pentru comerț).
Protestele active au început în noiembrie anul trecut, când transportatorii au început să blocheze masiv circulația camioanelor la granița cu Ucraina din cauza presupusei „concurențe excesive” după liberalizarea transportului internațional între Ucraina și UE, care, ne amintim, a avut loc din cauza la atacul Rusiei asupra Ucrainei. Mai târziu, fermierii polonezi s-au alăturat protestelor, protestând împotriva blocării produselor agricole din Ucraina, care „le limitează oportunitățile și le dăunează afacerilor”.
Organizatorii, atât atunci, cât și acum, sunt oameni legați într-un fel sau altul de Kremlin, după cum au afirmat în repetate rânduri politicieni polonezi și ucraineni, precum și oficiali de conducere ai UE. Cu membrul Partidului Confederației, Rafal Meckler, totul a fost în general clar din 24 februarie 2022. După atacul pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei, el s-a opus treptat și intenționat asistenței poloneze statului vecin. El a apucat literalmente de problema agriculturii, care este dureroasă pentru societatea poloneză, iar acum se prezintă drept „apărător al celor dezavantajați”, încercând să câștige măcar o oarecare greutate politică. Toate acestea explică perfect motivele pentru care oameni necunoscuți au turnat cereale ucrainene din camioane și portretele pete ale lui Putin la aceste mitinguri.
Lucrează Meckler direct pentru Rusia? Încă nu se știe. Totuși, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, Pavel Wronski, a declarat deja că agenții ruși încearcă să pună mâna pe protestele fermierilor de la granița cu Ucraina. Această declarație a fost făcută tocmai după scandalul cu afișul despre Putin.
În general, protestele fermierilor din Polonia sunt un semnal important pentru guvern și întreaga societate. Cu cât guvernul polonez găsește mai devreme metode legale și eficiente pentru a le opri, cu atât mai puțin rău va cauza. Cu toate acestea, acum vedem doar întârzieri, care afectează statutul Poloniei în UE, arena internațională, precum și relațiile diplomatice și economice polono-ucrainene.