PoliticăSocietate

Provocări sau tatonarea terenului pentru „a veni rușii să ne salveze”? Găgăuzii colectează semnături

În Găgăuzia a început un amplu proces de colectare a semnăturilor de la cetățenii regiunii pentru a transmite o scrisoare către Guvernul Federației Ruse pentru a reduce prețul la gazele naturale furnizate Moldovei, transmite sursa.

Acțiunea ar părea una nobilă, dacă nu ar avea și o altă fațetă și anume cea de a crea o destabilizare în Găgăuzia prin faptul că autoritățile centrale nu au reușit să soluționeze problema gazului natural, pe când o simplă solicitare din partea cetățenilor din regiunea preponderent vorbitori de rusă au reușit acest lucru.

„Comitetul de organizare a mitingurilor a înregistrat rezoluția noastră și a notificat conducerea Găgăuziei că autonomia a început strângerea de semnături în urma unui apel către guvernul Federației Ruse de reducere a prețurilor la gaze”, a anunțat Vadim Shinik, unul dintre organizatorii protestelor din Găgăuzia.

Amintim că anterior protestatarii i-au cerut premierului rus Mihail Mișustin să revizuiască termenii contractului de furnizare a gazelor naturale și să reducă costul acestuia pentru Moldova sau, dacă acest lucru nu este posibil, doar pentru Găgăuzia.

Miercuri, 3 august, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale a Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Slutski, a scris pe Telegram că Rusia „a susținut și va sprijini întotdeauna poporul găgăuz”.

Precizăm că, anterior, la 8 februarie curent, trei aleși din cadrul Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Elena Iurcenco, Leonid Kiosia, precum și Victor Petrov au anunțat că intenționează să lanseze negocieri privind aprovizionarea cu gaze a UTA Găgăuzia cu ajutorul Gazprom. Ei ar fi expediat o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin, o copie ar fi ajuns la Dmitri Kozak, iar alta expediată președintelui Gazprom, Alexei Miller, și ambasadorului Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov.

#Găgăuzia #colectarea_semnăturilor #gaz #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button