PoliticăRăzboi în Ucraina

Putin a sugerat ca Kazahstanul și Uzbekistanul să creeze o „uniune tripartită a gazelor”. Tașkent spune că condițiile politice nu vor fi acceptate în schimbul gazului

Tașkent negociază cu Moscova pentru a transporta gaz rusesc prin Kazahstan și Uzbekistan, dar dacă se ajunge la un acord, acesta va fi mai degrabă un „contract tehnic” decât o alianță. Potrivit Reuters, acest lucru a fost declarat de viceprim-ministrul și ministrul energiei din Uzbekistan Zhorabek Mirzamakhmudov.

„Dacă importăm gaze din altă țară, cooperăm doar pe baza unui acord comercial de vânzare-cumpărare. Nu vom fi niciodată de acord cu condițiile politice în schimbul gazelor. Pe scurt, vom primi contractul de gaze care ni se oferă doar dacă suntem de acord cu acesta, altfel nu”, a spus Mirzamakhmudov.

Faptul că Rusia discută cu Kazahstanul și Uzbekistanul ideea creării unei „uniuni tripartite a gazelor” a fost anunțat pe 29 noiembrie de secretarul de presă al președintelui kazah, Ruslan Zheldibai. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin a propus crearea unui mecanism de coordonare pentru transportul gazelor.

„Da, astfel de domenii de cooperare sunt luate în considerare deoarece Rusia, Kazahstanul și Uzbekistanul au un singur sistem de transport de gaze din URSS. De fapt, avem mari oportunități de a extinde cooperarea reciprocă, inclusiv în aprovizionarea și procesarea gazului”, a confirmat viceprim-ministrul rus Alexander Novak.

Viceministrul de externe kazah, Roman Vasilenko, a declarat pe 30 noiembrie că este prea devreme pentru a discuta despre o uniune a gazelor. „Dar poziția de principiu a Kazahstanului este că Kazahstanul nu permite ca teritoriul său să fie folosit pentru eludarea sancțiunilor. În același timp, noi înșine nu susținem sancțiunile ca metodă de rezolvare a problemelor internaționale”, a spus Vasilenko.

După invadarea Ucrainei, Rusia a oprit transportul de gaze către Uniunea Europeană prin gazoductul Nord Stream 1 (după cum credea UE, în scopul presiunii). În septembrie, mai multe explozii au avut loc la Nord Stream 1 și la Nord Stream 2, care nu a fost pus în funcțiune niciodată, motiv pentru care gazoductele nu pot fi încă utilizate pentru transportul gazelor. Pe fondul scăderii livrărilor de gaze către Europa, Rusia încearcă să se reorienteze spre alte piețe.

#Putin #Kazahstan #Uzbekistan #uniune_tripartită_a_gazelor

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button