Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco a susținut o conferință de presă cu tematica „Evaluarea activității MAI – realizări, priorități și perspective”, în care a anunțat că de la începutul mandatului său, în urma activităților de combatere a corupției în subdiviziunile MAI, au fost pornite 16 cauze penale și 170 de anchete de serviciu în privința angajaților.
Totodată, ministra a menționat că au fost sancționați 70 de angajați și conducători, iar 85 și-au încetat raporturile de serviciu ca angajați în funcții de conducere din structurile subordonate MAI.
„Angajații din cadrul sistemului afacerilor interne trebuie să fie o mândrie pentru cetățenii țării noastre, iar prioritatea noastră este să asigurăm un salariu mai bun, condiții de muncă mai bune și dotări performante”, a accentuat Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.
O altă activitate imediat demarată a fost auditul proceselor, serviciilor și achizițiilor desfășurate în cadrul Ministerului. Astfel, potrivit datelor preliminare, de-a lungul timpului au fost identificate fraude, încălcări de procedură și utilizare ineficientă a resursei umane și financiare.
Din 54,5% din bugetul total pe anul 2020, destinat achizițiilor, peste 43 mil. lei au fost cheltuiți prin ocolirea procedurilor legale, fără licitație publică, cerere de oferte de prețuri sau acord cadru. Achiziționarea autoturismelor în valoare de 50 mil. lei a fost realizată cu abateri și încălcări, fiind ratate economii de cca 10 mil. lei. De asemenea, realizarea lucrărilor de construcție și achitarea în avans a acestora au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fără proiect, cu un deviz de cheltuieli în valoare de peste 100 mil. lei. Avansuri nefiind justificate achitate operatorilor economici pentru lucrările neexecutate în valoare de aproape 30 mil. lei.
Un alt element al auditului demarat abordează funcțiile și atribuțiile îndeplinite în prezent de către sistemul afacerilor interne, calitatea serviciilor oferite și eficiența acestora.
Potrivit ministrei, Ministerul nu avea nici un document de politici actualizat, care să coordoneze domeniile pe care le are în gestiune. În acest sens, a fost format Biroul de Analiză și Dezvoltare, care va concepe Programul de Dezvoltare Strategică al sistemului afacerilor interne. Acest program va sta la baza documentelor de politici sectoriale și instituționale, propunerilor legislative, programelor bugetare și proiectelor strategice cu partenerii de dezvoltare care urmează să fie promovate la nivelul MAI. Documentul va fi prezentat publicului spre consultări deja la începutul anului viitor.