Economie

Răspuns pentru opoziție: De ce situația economică din Moldova, cauzată de situația din lume

Ministrul Finanţelor, Dumitru Budianschi, a spus că situaţia economică dificilă din ţară a fost cauzată de situaţia tensionată din lume.

Potrivit Infotag, el a spus acest lucru vorbind în parlament, în cadrul examinării votului de neîncredere ce i-a fost exprimat de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS), transmite sursa.

Ministrul a spus că acum mulţi politicieni încearcă să dea vina pe autorităţi pentru situaţia economică dificilă din ţară, dar “motivul principal este situaţia internaţională şi circumstanţele asupra cărora autorităţile nu pot exercita nicio influenţă”.

Potrivit acestuia, este vorba de criza pandemică, urmată de o criză energetică şi apoi de un război în Ucraina.

El a mai menţionat un factor serios – dependenţa Moldovei de un singur furnizor de gaze.

Ministrul a spus că, în condiţiile actuale, autorităţile au aplicat o întreagă gamă de măsuri de sprijin social (creştere de indemnizaţii, despăgubiri etc.) în valoare totală de 7,7 miliarde de lei.

“În total, guvernul a oferit peste 11 miliarde de lei pentru implementarea unor măsuri suplimentare pentru depăşirea crizei”, a spus Budianschi, adăugând că acest lucru n-ar fi fost posibil fără ajutorul partenerilor internaţionali – UE, FMI şi alţii.

El a subliniat că cei care afirmă acum că Moldova nu trebuie să se împrumute ar trebui să vorbească şi despre consecinţele unei asemenea decizii – reducerea cheltuielilor sociale, lipsa compensaţiilor, suspendarea proiectelor de investiţii.

“Dacă ministerul ar pune în aplicare toate propunerile celor care au înaintat şi susţinut votul de cenzură (Blocul comuniştilor şi socialiştilor, Partidul Şor – “I.”), am creşte cheltuielile cu 16 miliarde de lei şi am reduce partea de cheltuieli, datorită scutirilor la plata impozitelor de 11 miliarde de lei. Iar aceasta ar însemna o gaură bugetară de 26 de miliarde de lei”, a spus ministrul.

#Moldova #Economie #sărăcie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button