Economie

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru a limita circulația banilor în numerar

Circulația banilor în numerar va fi limitată. Guvernul a aprobat, astăzi, un proiect de lege ce impune restricții atât persoanelor fizice, cât și juridice. Autoritățile susțin că în acest fel se încearcă reducerea fenomenului corupției, evaziunii fiscale și a concurenței neloiale. Deși patronatele au avut anumite rezerve, premierul a insistat ca procesul să fie inițiat și perfecționat pe parcurs, transmite sursa.

Proiectul de lege elaborat de Ministerul Finanțelor prevede norme mai exacte privind circulația numerarului în circuitul economic și orientarea spre efectuarea plăților prin transfer. De exemplu, acesta prevede că persoanele fizice nu vor mai putea cumpăra cu numerar un imobil a cărui valoare depășește 100 de salarii medii lunare pe economie, iar un automobil nu va putea fi procurat cu bani cash, dacă acesta va costa peste 50 de salarii medii lunare pe economie. 

Astfel, banii vor trebui plătiți exclusiv prin transfer, chiar dacă bunul va fi achiziționat în rate. Precizăm că în acest an salariul mediu pe economie este de 11 mii 700 de lei. Totodată, sumele achitate sau decontate cash lunar atât de persoanele fizice, cât și cele juridice nu trebuie să depășească 100 de mii de lei. Ministerul Finanțelor susține că datorită acestui document va crește transparența și securitatea tranzacțiilor.

„Reducerea numerarului în circuitul economic și efectuarea plăților prin transfer va avea drept rezultat creșterea transparenței și securității operațiunilor de încasări și plăți. Sporirea posibilităților de monitorizare și combatere a evaziunii fiscale și concurenței neloiale. Totodată, vreau să menționez că proiectul în cauză este și o recomandare înaintată de Comisia Europeană”.

Reprezentanții Patronatelor s-au exprimat împotriva proiectului și au cerut ca acesta să nu fie aprobat de cabinetul de miniștri.

„Acest proiect de lege nu a primit aviz favorabil a grupului de lucru a Comisiei de Stat și sunt obiecții mari. La fel comunitatea contabililor are mari obiecții. Poate este cazul să consultăm acest proiect suplimentar înainte de a adopta în cadrul ședinței de guvern”.

Premierul Dorin Recean a insistat totuși ca proiectul să fie aprobat în ședință, spunând că acesta va reduce corupția și va aduce și mai multă transparență în activitatea agenților economici, dar și a tuturor instituțiilor.

„Iată noi ce avem în ultima perioadă, lumea umblă și corupe alegătorii anume cu numerar, înțeleg preocupările dumneavoastră, pe de altă parte noi ca societate toți trebuie să ne mobilizăm și să reducem maxim posibil utilizarea numerarului, în același timp trebuie să avem grijă să nu îngrădim drepturile cetățenilor noștri în mod special a celor care și-au constituit anumite economii”.

După ședința Guvernului am încercat să aflăm mai multe detalii despre nemulțumirile agenților economici. 

„Va afecta activitatea agenților economici. – Cum la modul practic?- La modul practic nu va da libertatea financiară activității acestora, sunt reglementate transferurile, în numerar în mod deosebit”.

De cealaltă parte, secretarul general de la Ministerul Finanțelor, Dina Roșca, a precizat că proiectul a fost consultat pe larg cu toate instituțiile responsabile. Totuși textul nu este unul final și ar putea suferi modificări în Parlament.

„Este un proiect de lege, care urmează a fi supus dezbaterilor în Parlament în două lecturi, adică platformă de discuții încă este platforma parlamentară unde vor avea loc dezbateri și vor fi audiate toate părțile. Au avut loc un șir de întrevederi, întâlniri atât cu mediul de afaceri, cât și cu Banca Națională și cu conducerea autorităților implicate, atât vă pot spune”.

Dacă va fi aprobat în Parlament, proiectul va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

#lege#bani#numerar#economie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button