InternaţionalRăzboi în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 391: UE va aloca 2 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei/ SUA este sceptică cu privire la propunerile de „pace” ale Chinei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 391 de la începutul invaziei decretate de președintele rus Vladimir Putin. UE a aprobat alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei, au anunţat mai multe surse diplomatice europene, citate de AFP. Administraţia Joseph Biden a anunţat, luni, că urmăreşte atent întâlnirea preşedinţilor Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, şi se opune unui armistiţiu în Ucraina în acest moment, notează sursa.

Ministrul român al Afacerilor Externe a declarat că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a negat informațiile apărute în presa americană despre numărul de 100.000 de soldați ucraineni uciși în timpul războiului, relatează Ucraîinska Pravda.

UPDATE România face parte dintr-un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, care au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, informează Reuters şi EFE, potrivit Digi24.

UPDATE Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să furnizeze un milion de obuze de artilerie Ucrainei, a declarat luni ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, în marja unei întâlniri cu omologii săi din UE la Bruxelles.

UPDATE Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, i-a transmis într-o scrisoare publică ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu că o ofensivă ucraineană este iminentă și că aceasta are obiectivul de a-i izola pe luptătorii săi de restul trupelor rusești din estul Ucrainei, relatează Reuters.

UPDATE Potrivit lui Ross Osborne, inginer-șef al producătorului SYPAQ, dronele „Precision Payload Delivery System” au depășit una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă armata ucraineană: să livreze un număr mare de drone direct în teatrul de operațiuni, scrie Bild, care citează un articol apărut în The Australian.

UPDATE Secretarul de stat american, Antony Blinken, și-a exprimat scepticismul cu privire la propunerile de „pace” ale Chinei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, avertizând că acestea ar putea fi o „tactică de tragere de timp” pentru a ajuta trupele rusești de pe teren în Ucraina, relatează The Guardian. Blinken, vorbind reporterilor în cadrul unui briefing, a declarat: „Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de nicio mișcare tactică a Rusiei, susținută de China sau de orice altă țară, pentru a îngheța războiul în condițiile sale”, a afirmat Blinken reporterilor, în cadrul unui briefing de presă, notează G4media.

UPDATE Înaintea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE) de la Bruxelles, de luni, 20 martie, ministrul român de externe a declarat că „limba moldovenească nu există“, scrie Adevărul. Sâmbătă, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, afirmase că „limba română trebuie redenumită în limba moldovenească şi nu invers”.

UPDATE Ungaria nu doreşte să trimită muniţie Ucrainei, deşi nu va opri alte state ale UE să procedeze astfel, a declarat luni ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, adăugând că Ungaria s-a abţinut în mod constructiv în această privinţă, relatează MTI, potrivit Digi24.

UPDATE Steven Seagal (70 ani), unul dintre simbolurile filmelor de acțiune americane din anii 1990 și începutul anilor 2000, tocmai a deschis un centru de aikido la Moscova, cu intenția de a pregăti tineri ruși pentru a se înrola în forțele armate ruse. Seagal, care a obținut cetățenia rusă în 2016, are centura neagră de gradul șapte Dan în aikido, fiind totodată instructor șef al Federației Ruse a acestei arte marțiale din 2018. “Tinerii pe care i-am văzut astăzi au un potențial foarte mare. Trebuie să deschidem mai multe astfel de centre pentru a-i dezvolta. Este important ca dezvoltarea aikido să progreseze într-un ritm mai rapid”, a declarat Seagal pentru agenția rusă de știri TASS, potrivit Ziare.com.

UPDATE Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că oamenii săi controlează circa 70% din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, scena unor lupte violente din vara anului trecut, informează AFP.

#Ucraina #Rusia #Razboi

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button