Război în Ucraina

Războiul alimentar cu Occidentul

De șase luni, a existat o fază la scară largă a războiului ruso-ucrainean, în care Rusia acționează ca un agresor necondiționat și terorist, distrugând populația civilă a Ucrainei în fiecare zi. Sancțiunile care au plouat asupra Moscovei după 24 februarie l-au făcut puțin nervos pe Vladimir Putin, ceea ce a dus la tot felul de manipulări ale propagandiștilor de la Kremlin pentru a discredita poporul ucrainean și guvernul său. Astăzi vom vorbi despre una dintre aceste tehnologii informaționale și manipulatoare rusești sub forma instigării la un “război alimentar” și a panicii cu privire la aceasta.

În primul rând, merită menționat faptul că, ca răspuns la impunerea de sancțiuni internaționale, Kremlinul a decis imediat să sperie pe toată lumea cu o “iarnă rece” și o criză energetică. Astăzi este deja clar că, chiar și sub presiunea acului energetic, pe care Rusia a plantat mult timp țări europene, lucrurile nu sunt atât de rele. Europa dispune de suficiente resurse financiare pentru a rezolva problema într-un timp scurt, prin găsirea de alternative și prin încheierea de noi contracte pentru furnizarea de gaze din alte țări. În mod clar, Federația Rusă nu este mulțumită de acest lucru, deoarece a lansat deja cel puțin două videoclipuri de propagandă destinate publicului occidental pentru a intimida cetățenii țărilor europene în iarna rece. Acum, forțele pro-ruse au găsit un nou mesaj de panică – cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani din Europa va face ca oamenii să moară de foame, iar “epuizarea energiei” le va provoca frig și foamete.

De ce este Rusia atât de preocupată de viața europenilor, dar absolut nu este jignită de faptul că aceste narațiuni pentru cetățenii ruși înșiși sunt realitatea în care trăiesc în fiecare zi? Kremlinul nu s-a gândit niciodată și nu încearcă să înceapă să se gândească la confortul rușilor, pentru că scopul principal este de a-i înrăutăți pe europeni. Dar indicatorii economici, indicele uman din UE ne spun că Europa nu va trăi niciodată mai rău decât Rusia. Acestea din urmă trebuie încă falsificate de foarte mult timp la nivelul economic și politic european de dezvoltare, iar în condițiile sancțiunilor, experții nu cred că va avea suficientă forță și capacități pentru a se târî cel puțin până la astfel de indicatori.

Prin activitatea IPSO, Federația Rusă continuă să discrediteze Ucraina, pictându-și imaginea ca un “furnizor nu foarte fiabil” cu un produs presupus rău. Cu toate acestea, acest lucru nu este absolut cazul, după cum pot spune statisticile privind calitatea cerealelor ucrainene și rusești. Ocuparea regiunilor sudice ale Ucrainei nu a adus Kremlinului locul dorit pe piața cerealelor. În plus, ofensiva forțelor armate ale Ucrainei forțează armata Federației Ruse să fugă din teritoriile capturate. “Acordul privind cerealele”, la care părțile ucrainene și ruse au venit prin complici, nu a oferit Rusiei o creștere imaginară a încrederii în el în rândul partenerilor occidentali, deoarece literalmente la 10 ore de la semnarea tratatului, ocupanții au lansat un atac cu rachete pe teritoriul portului maritim Odesa. Cu toate acestea, cerealele ucrainene sunt încă foarte apreciate pe piață, ceea ce obligă organizațiile internaționale să pună o presiune suplimentară asupra Federației Ruse și să monitorizeze siguranța transportului de mărfuri din Ucraina în alte țări. Rusia nu a fost în măsură să vândă cerealele furate nimănui, în afară de sateliții săi teroriști de tip taliban, ceea ce nu a făcut decât să-și reducă influența pe scena internațională. Din cauza acestui rezultat, Vladimir Putin a devenit mai furios pe un Occident atât de urât, numind transportul legal de cereale din Ucraina “grosolănie și înșelăciune”. Pe de altă parte, ce mai poate spune un mic dictator care a fost încolțit?

Crearea de noi narațiuni propagandistice și panică artificială în Europa este opera proxy-urilor pro-ruse, pe care, din păcate, Rusia încă mai are ocazia să le finanțeze. Aș dori să sper că acest lucru se va încheia într-o zi, deoarece o astfel de “balansare a bărcii” nu se potrivește în mod special șefilor țărilor UE, deoarece înrăutățește situația internă din statele lor. În plus, politicienii occidentali sunt din ce în ce mai puțin dispuși să aibă relații cu Rusia, în ciuda cooperării din trecut. Un exemplu este poziția președintelui sârb Aleksandar Vucic, care și-a exprimat public disponibilitatea de a abandona portavioanele energetice rusești și nu sprijină acțiunile armatei ruse pe teritoriul Ucrainei. Kremlinul își pierde treptat sateliții, deși încă încearcă să-i “îmblânzească”. Până acum, iese doar la iveală doar cu dictatori precum Alexander Lukașenko sau Basar al-Assad. În rândul politicienilor europeni de astăzi, doar președintele ungar Viktor Orban sprijină indirect (și uneori direct) Moscova. Parlamentul European și Comisia nu sunt absolut mulțumite de acest lucru și, potrivit unor persoane din interior, pregătesc deja măsurile necesare.

În ceea ce privește cetățenii europeni, merită spus că umflarea bulei de panică de către proxy-urile pro-ruse, deși nu la scară largă, îi afectează în continuare. Principalul sfat într-o astfel de situație poate fi doar o verificare amănunțită a surselor de știri. Numai guvernul lor legitim ar trebui să aibă încredere în cetățenii europeni.

Da, nivelul de trai din Europa va avea puțin de suferit din cauza politicii de sancțiuni și, în general, a războiului ruso-ucrainean. Dar, în primul rând, un astfel de declin nu va fi lung și, în al doilea rând, conștiința, onoarea și libertatea personală a cetățenilor europeni sunt mult mai importante decât orice dependență de o țară teroristă.

#țară_teroristă #Rusia #Occidentul #războiul_alimentar

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button