După cum au afirmat în repetate rânduri diverși experți din întreaga lume, atunci când Putin a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina, este clar că nu se aștepta la trei factori-cheie care au pătat atât viitorul său, cât și cel al Rusiei. Prima surpriză a fost că tentativa de expansiune se va transforma într-un război la scară largă care va depăși propriile granițe.
A doua a fost că majoritatea țărilor lumii vor condamna aspru ambițiile post-imperiale ale Rusiei și îi vor întoarce spatele. Iar cel de-al treilea și cel mai important factor care a urmat atacului Rusiei asupra Ucrainei este turbulența din interiorul regimului dictatorial rus, care spera la un sprijin neîndoielnic din partea cetățenilor săi pentru oricare dintre acțiunile sale. Ca urmare, încă putem observa un exod pe scară largă al cetățenilor din Rusia. Acesta include în principal tineri, pe care se bazează obiectivele economice pentru viitor în orice regim politic.
Ceea ce l-a speriat cel mai mult pe Putin a fost faptul (care era clar pentru politologul de dinainte) că mașina de propagandă rusă nu funcționează așa cum ar trebui în fluxul limitat al conștiinței dictatorului rus. Populația rusă este gata să imite susținerea oricărei teze ideologice venite de la Kremlin, dar chiar și cei care au reușit să o prindă în tinerețe nu sunt pregătiți să trăiască în noua realitate cu noua (vechea) Cortină de Fier.
Acesta este motivul pentru care, în special, procesul de pregătire a așa-numitei „realegeri” a lui Putin necesită acum mult mai mult timp, resurse și propagandă decât s-a planificat anterior. Faptul că în Rusia există „megapatrioți” adevărați este un fapt. Putin a început să parieze pe ei atunci când și-a dat seama că războiul împotriva Ucrainei nu va dura „3-4 zile”. Acest lucru „i-a revenit” în iunie 2023, când, sub conducerea lui Evgheni Prigojin, patrioții înflăcărați ai Rusiei, care reprezentau segmente marginale și radicale ale populației, au invadat „lucrul sacru” – puterea lui Putin.
Apropo, atunci a fost momentul în care orice mențiune despre un posibil „succesor” al lui Putin a început să fie eliminată urgent de pe agenda rusă, în timp ce el însuși a intensificat atât amenințările la adresa Ucrainei, cât și a Occidentului și a escaladat tot felul de „teorii” purtătoare de un fel de „somație” din partea unor terțe părți la adresa existenței Rusiei.
Deja în decembrie 2023, în timpul Liniei directe, Putin nici măcar nu a încercat să se comporte ca un „candidat la președinție” convențional. Subiectul alegerilor a fost în principiu interzis, dar numeroasele filmări și fotografii cu întrebări ale rușilor care apăreau periodic pe panourile de informare păreau foarte ironice. „Cum se poate ajunge în Rusia de pe Canalul 1?”, „Când vom trăi așa cum se arată la televizor?”, „Când se vor întoarce cei mobilizați?”. – trei întrebări principale care nu au fost rostite, dar au fost surprinse pe proiectoare în timpul evenimentului.
Alegerile din 2024 nu vor fi despre Rusia și viitorul ei. Încă de anul trecut, Peskov a declarat că alegerile din Rusia sunt inerent lipsite de sens, că această campanie este o simplă formalitate. Cuvintele sale sunt importante, pentru că, dacă ne uităm la trecutul Rusiei, astfel de idei ar putea fi exprimate doar de membri ai micii opoziții rusești, nu de un om din cercul intim al lui Putin, care deține o poziție importantă la Kremlin. Ideea falsă de „democrație” care fusese construită de-a lungul anilor a fost în cele din urmă distrusă în mintea rușilor.
Aceste alegeri nu sunt în mod formal, ci mai degrabă în mod specific și direct, ultimul pas spre instaurarea puterii unice, absolute și veșnice a lui Putin în Rusia. Rușii au primit ceea ce au meritat, deoarece politologii din întreaga lume, inclusiv rf, au avertizat oamenii despre acest rezultat chiar de la începutul parcursului fostului KGB-ist.
Anii ’50 bogați i-au oferit lui Putin ocazia de a subjuga populația. Rușii care s-au trezit în sfârșit în 2022 nu pot face altceva decât să se resemneze cu viitorul deloc de invidiat al țării, care, împreună cu toate problemele sale interne și cu statutul său de paria pe scena mondială, va fi obligată în curând să plătească despăgubiri Ucrainei și, sperăm, tuturor statelor care au avut de suferit într-un fel sau altul de pe urma ambițiilor post-imperiale ale Rusiei și ale principalului său, am putea spune, dictator – Putin.
#Rusia#alegeri#Putin