Politică

Recean: Există pericole reale de escaladare a operațiunilor militare

Provocările și pericolele la adresa Republicii Moldova nu doar continuă să persiste, dar sunt în creștere, susține prim-ministrul Dorin Recean.

În acest context, spune șeful noului Cabinet de miniștri, este esențial ca Republica Moldova să-și consolideze securitatea și capacitățile militare. Potrivit premierului, statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu poate împiedica acest proces, transmite Moldova1.md.

Riscurile la adresa securității Republicii Moldova continuă să crească, după ce autoritățile au reușit să contracareze destabilizarea situației în toamna anului trecut. Șeful Guvernului dă asigurări, însă, că instituțiile statului sunt pregătite să facă față oricăror provocări fie în stânga, fie în dreapta Nistrului. În acest context, consolidarea capacităților țării noastre de a se apăra, spune Dorin Recean, este unul dintre obiectivul noului Cabinet pe care îl conduce.

„Nu trebuie să ignoram faptul că există pericole reale de escaladare a operațiunilor fie militare, fie hibride în Republica Moldova. (…) Noi trebuie să calibrăm capacitățile noastre de apărare în măsura în care pentru orice agresor să fie foarte dificil sau foarte costisitor să ne atace”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Întrebat ce crede despre statutul de neutralitate al Republicii Moldova, consfințit în Constituție, noul premier a declarat că neutralitatea nu atentează în niciun fel la dreptul statului de se apăra. Mai mult, Dorin Recean susține că la Chișinău au demarat deja discuțiile cu privire la capacitatea Republicii Moldova de a se apăra, dar și cu privire la felul în care acest deziderat ar putea fi obținut în cel mai judicios, mai bun dar și econom mod.

„Noi ne-am asumat această neutralitate, am introdus-o în Constituție, dar armata rusă și azi este în regiunea transnistreană. Neutralitatea este un instrument de politică externă, nimic mai mult. (…) Ce se întâmplă atunci când ești agresat? Neutralitatea nu te mai ajută. Te ajută capacitatea de a te apară, te ajuta reziliența socială. Sunt țări neutre, dar ele își consolidează capacitatea de apărare”, a mai declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Precizăm că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat astăzi, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă și președinta Maia Sandu, că Rusia nu ar fi renunțat la planurile sale de destabilizare a situației în Republica Moldova. Recent, liderul de la Kiev a susținut, la Bruxelles, că serviciile de spionaj ale Kievului au interceptat documente ale Moscovei care arătau că Putin are în plan să distrugă Republica Moldova. Declarațiile liderului de la Kiev au fost confirmate ulterior de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, dar și de președinta țării, Maia Sadu, care a declarat că Rusia plănuiește „prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții să forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”.

„Moldova prosperă, sigură, europeană” – este programul de guvernare al Guvernului Recean, învestit la Chișinău pe 16 februarie. Noul premier a dat asigurări publice că siguranța cetățenilor Republicii Moldova și menținerea păcii în țară sunt obiectivele instituțiilor statului.

#Recean #Moldova #operațiunile_militare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button