Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Republica Moldova nu va contribui la ocolirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse

Recent Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova nu se va alătura sancțiunilor împotriva Federației Ruse. Acest lucru a stârnit un val de critică a acestei în partea societății mondiale. În același timp, Parlamentul European a ocupat o poziției de înțelegere a straegiei lobate de către Maia Sandu.

După aceasta, însă, pe 4 aprilie, Maia Sandu a menționat că, deși nu se alătură sancțiunilor împotriva Rusiei, este exclus orice risc ca Republica Moldova să contribuie la “ocolirea” sancțiunilor impuse Federației Ruse, servind drept un teritoriu de tranzit pentru fluxul de mărfuri din Federația Rusă.

Această afirmație a trezit imediat nemulțumirea opoziției pro-ruse, în special al lui Igor Dodon. În acest articol vom trece peste riscurile acestei poziții și scenariile în care se pot dezvolta evenimentele în viitorul apropiat.

Afirmația Maie Sandu și datele Serviciul de Informații Ucrainean despre acțiunile Georgiei

Afirmația Maiei Sandu despre poziția fermă a Republicii Moldova poate fi corelată, de fapt, cu datele furnizate de către Serviciul de Informații Ucrainean, conform cărora, Georgia oferă suport Federației Ruse în acțiuni de contrabandă, cu scopul de a ocoli sancțiunile impuse. Și nu merge vorba de o contrabandă de simple mărfuri și produse, este vorba despre contrabandă de echipamente și tehnică militară.

Plus la aceasta, conform acelorași date, există probabilitate reală că, în scurt timp, vor fi reluate comunicațiile avia dintre Georgia și Rusia. În acest context, există o probabilitate ca afirmațiai Maie Sandu să contureze faptul că Republica Moldova nu va deveni o a 2-a Georgie și nu va oferi nici într-un caz suport Rusiei în ocolirea sancțiunilor.

Republica Moldova – va deveni o nouă “țară neprietenoasă” pentru Rusia?

Momentan, este dificil să vorbim despre probabilitatea acestui lucru. Totodată, reieșind din faptul că Republica Moldova își păstrează în continuare neutralitatea și nu aderă la sancțiunile împotriva Rusiei, includerea țării noastr în lista țărilor neprietenoase ar fi un absurd. În același timp, nu ar fi cazul să ne bazăm pe această sintagmă – Federația Rusă a demonstrat nu doar odată că ceea ce pare a fi ilogic și absurd pentru alte țări, capătă sens pentru conducerea de la Kremlin.

Dependența energetică – va crește prețul la gaz?

Deși Republica Moldova își păstrează neutralitatea, poziția actuală țării noastre nu este un favorabilă pentru Moscova. De aceea, nu este exclus riscul ca, sub formă de presiune, Kremlinul să ordone o nouă creștere a tarifului la gaze naturale. Totodată, chiar dacă riscul se va produce, acest fenomen nu va fi unul nou pentru Republica Moldova – șantajul energetic este practicat de-a lungul anilor de către Rusia asupra țării noastre.

Poziția pe care o ocupă fiecare țară în prezent va determina, în mare parte, cursul de dezvoltare a acesteia în viitorul apropiat. Tragedia din Ucraina, până la urmă, se va finaliza, iar atunci va deveni cu adevărat vital modul în care fiecare țară s-a poziționat în timpul războiului. Cu siguranță, poziția Republicii Moldova nu este cea mai categorică în raport cu Rusia, acest lucru fiind determinat de acele dependențe de statul rus, de care țara noastră nu poate scăpa decenii la rând. Totodată, în măsura posibilităților, Republica Moldova continuă să manifeste o poziție de condamnare a acțiunilor lui Putin.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button