Politică

Republica Moldova va fi gazda summitului Comunității Politice Europene

„Summitul Comunității Politice Europene așează Republica Moldova la masa de discuții a statelor UE”. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit mai multe detalii despre evenimentul care va avea loc la 1 iunie. Potrivit șefei statului, vor fi puse în dezbatere chestiuni legate de război și pace, de viitorul Europei și de cetățenii săi, dar și de viitorul european al Republicii Moldova, relatează sursa.

„Moldova capătă respectul a tot mai multe țări ale lumii și este tratată ca partener egal. Evenimentul istoric care se va desfășura în țara noastră pe 1 iunie așează Moldova la masa de discuții a statelor europene, un loc pe care l-au câștigat pe merit cetățenii noștri.

Pe 1 iunie, țara noastră va fi gazda summitului Comunității Politice Europene, un moment simbolic care reprezintă atât o recunoaștere internațională pentru țara noastră, cât și o responsabilitate imensă.

Comunitatea Politică Europeană este un for înființat anul trecut, unde liderii europeni discută soluții la cele mai urgente probleme ale Europei, precum sunt securitatea, stabilitatea și reziliența energetică”, a declarat Maia Sandu.

Astfel, la 1 iunie, în satul Bulboaca, în cadrul unui complex vitivinicol, Republica Moldova va găzdui pentru prima dată, aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene.

Șefa statului a menționat că în cadrul evenimentului vor fi puse în dezbatere chestiuni legate de război și pace, de viitorul Europei și de cetățenii săi, dar și de viitorul Republicii Moldova, ca stat european.

„Pentru acest obiectiv muncim. Vrem să fim parte integrantă a pieței europene, să vindem tot mai multe produse moldovenești în țările UE, să ne conectăm în rețeaua de transport europeană, așa încât moldovenii să poată călători mai ușor, mai ieftin și mai repede. Dorim să contribuim la o Europă mai bine conectată și mai stabilă. Vrem să demonstrăm că suntem un partener de încredere, gata să contribuie activ la consolidarea unității și securității pe continentul european”, a declarat Sandu.

Totodată, șefa statului a subliniat că summitul are o semnificație majoră și reprezintă un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură.

„Pentru noi, cetățenii Republicii Moldova, summitul are o semnificație majoră. Este o recunoaștere internațională, și o oportunitate de a întări legăturile noastre cu țările europene – cu lumea liberă. Este și un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură. Prezența celor 50 de lideri europeni la Bulboaca spune răspicat că Moldova are prieteni numeroși și puternici, care ne susțin în dorința noastră de a menține pacea și stabilitatea – acasă, în regiune și pe tot continentul european.

În aceste vremuri dificile, când Rusia continuă să ducă un război inuman împotriva Ucrainei, sprijinul diplomatic oferit de acest eveniment este de neprețuit. Țările europene nu vor abandona Republica Moldova în nicio circumstanță. Pacea și democrația în țara noastră vor fi protejate. Acest eveniment este important și pentru parcursul european al Republicii Moldova. (…) Acest summit oferă o oportunitate de excepție pentru a ne afirma angajamentul neechivoc față de reformele pe care le realizăm pentru a deveni – în viitorul apropiat– o țară membră a Uniunii Europene. Astfel, summitul reprezintă o investiție în viitorul Moldovei.

(…) Dintr-o zonă gri și necunoscută multora, Moldova va deveni pe 1 iunie centrul Europei. Să ne implicăm cu toții pentru a arăta că Republica Moldova este un stat democratic, solid, responsabil și dedicat integrării europene. Că Moldova este o țară frumoasă. Și că Uniunea Europeană va fi mai bogată cu Moldova parte din ea., a declarat șefa statului.

Comunitatea Politică Europeană este o platformă pentru coordonarea politică între țările europene de pe întreg continentul. Scopul său este de a promova dialogul politic și cooperarea în probleme de interes comun, în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității continentului european.

Astfel, la 1 iunie, la Chișinău, sunt așteptați aproximativ 50 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată în 2022, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron.

#Republica_Moldova #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button