Politică

RM e unicul stat care a pus la dispoziția ocupantului frecvențe naționale și i-a permis să lucreze pe teritoriul său

Republica Moldova este poate unicul stat din lume care a permis punerea la dispoziția statului care i-a ocupat o parte din teritoriu, a patrimoniului național al frecvențelor și-i dă posibilitatea să lucreze cu aceste frecvențe pe teritoriul său. Acest lucru are loc neîntrerupt. Inițial a fost Uniunea Sovietică, apoi Rusia, acea Rusie imperialistă cu chip de monstru care astăzi pune în pericol însăși existența lumii. Opinia aparține jurnalistului Valeriu Saharneanu și a fost expusă în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV în contextul sistării licenței celor șase posturi TV: NTV Moldova, Primul în Moldova, RTR Moldova, Orhei TV , TV6 și Accent TV, transmite sursa.

„Am ajuns la situația aceasta în care Rusia își face jocul aici și noi suntem puși în situația să răspundem la niște replici ale Moscovei, ale acestui stat recunoscut ca sponsor al terorismului. Chiar din ziua în care a fost declarat „sponsor al terorismului” toate canalele rusești, inclusiv pe internet, trebuiau sistate. Nu putem pune la dispoziția teroriștilor canale care să otrăvească creierii cetățenilor noștri”, a declarat Valeriu Saharneanu.

Comentatorul politic Ion Terguță a menționat că este o greșală enormă din partea CSE utilizarea sintagmei „suspendarea licenței” pentru aceste posturi.

Încă în luna martie a depus o sesizare la Consiliul Audiovizualului în care a solicitat interzicerea acestor posturi de propagandă rusă.

„În RM a avut loc cu câțiva ani în urmă un proces de deetatizare a presei prin care instituțiile media de stat au fost private de finanțarea din partea Guvernului, Președinției și Parlamentului. Această prevedere se conține și în Codul serviciilor media audiovizuale, art. 28 p.2. Am făcut referință la acest articol. CA nu a luat însă în calcul acest subiect. Articolul prevede că furnizorii privați nu pot beneficia de finanțare din partea acestor instituții, dar NTV, RTR și Primul sunt posturi finanțate de Duma de Stat, Guvernul Federației Ruse. Vedem cum migrează aceste posturi de la un partid la altul în funcție de interesele politice ale Moscovei. Guvernul si Parlamentul de la Chișinău împreună cu Consiliul Audiovizualului se prefac că nu observă aceste lucruri. Aceste posturi, toate sunt sub sancțiunile UE, sunt interzise în toată Europa, iar Guvernul de la Chișinău improvizează încercând să găsească soluții care nu duc nicăieri, a spus Ion Terguță.

Expertul a adăugat că a fost o greșală enormă din partea CSE că a folosit sintagma „suspendarea licenței” pentru că aceste posturi emit în continuare pe internet. „Dacă decizia CSE prevedea sistarea activității acestor televiziuni, acestea nu ar mai fi funcționat”, a conchis Ion Terguță.

Emisiunea „Ora expertizei” poate fi urmărită integral mai jos.

#frecvențe_naționale #Moldova #Rusia #Ora_expertizei

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button