Analize și opinii

Rusia conduce organizații care se dau drept „ucrainene” pentru a-și răspândi propaganda

În martie 2023, o asociație publică, Reprezentanța poporului ucrainean (UPR), a apărut în Bulgaria cu scopul de a „apăra interesele ucrainenilor din această țară”. Adresa organizației este indicată ca fiind orașul Varna, ILARION MAKARIOPOLSKO STREET, dar pentru primirea corespondenței este indicată o altă adresă, situată în Bulgaria, Varna. Această neconcordanță ridică semne de întrebare cu privire la posibila disimulare a existenței unui alt centru care utilizează steagul ucrainean.

Organizația, conform manifestului său, promovează ideea schimbării cursului politic în Ucraina și subliniază necesitatea păcii și a vieții, în contrast cu acțiunile militare și conflictele. Se afirmă că activitățile PUN au început din cauza persecuției cetățenilor vorbitori de limbă rusă din Ucraina, deși această informație nu a fost confirmată în registrele bulgare.

Cofondatorul PUN este Dmytro Vasyltsya, un cetățean ucrainean bine cunoscut, care a devenit proeminent în timpul agresiunii rusești din 2014-2015. El și-a început activitatea cu canalul YouTube „Channel 17”, care a câștigat o oarecare popularitate în Rusia. Cu toate acestea, canalul a fost criticat pentru politica sa pro-rusă și pentru manipularea informațiilor. Ucrainenii nu știau de existența unui astfel de canal și nu îl urmăreau, ceea ce poate fi dovedit de statisticile privind abonații a căror locație era departe de a fi indicată ca fiind ucraineană.

PUN și fondatorii lor fac declarații care contrazic adesea opiniile general acceptate și provoacă discuții cu privire la motivele și obiectivele lor reale. Membrii săi nu promovează interesele ucrainene, ci doar propaganda rusă și neagă faptele legate de crimele de război rusești. În plus, în activitățile PUN a fost implicat și un colaborator ucrainean bine cunoscut, Stremousov, care, în timpul ocupației regiunii Kherson, a dezertat voluntar de partea ocupanților și a fost ucis ulterior de aceștia.

Merită să amintim că, în 2015, Dmytro Vasileț a fost arestat de către ofițerii SBU pentru că a ajutat activitățile canalului de televiziune rusesc Novorossiya TV. În 2020, el și-a început activitatea politică, conducând partidul de stat, creat în 1999 și reimaginat în 2020. Partidul susține „unitatea popoarelor slave” și pledează pentru interzicerea organizațiilor publice.

Partidul a fost inclus pe lista partidelor ale căror activități au fost sistate prin decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei din 2022. La cererea Federației Ruse, Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune cu ușile închise în martie 2023 pentru a discuta „probleme de rusofobie”. Dmytro Vasileț a acționat ca „martor al rusofobiei” din partea Federației Ruse, promovând narațiunile propagandistice rusești. Vasileț este căutat de Ministerul ucrainean de Interne. Astfel, acest Birou de reprezentare este un centru propaandist rus care desfășoară activități infracționale pe teritoriul unui alt stat, condus de un infractor pro-rus care promovează idei exclusiv pro-ruse.

#Rusia #propagandă #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button