Analize și opinii

Observatorii ruși: cum și de ce au ignorat îndemnul diplomației Republicii Moldova

Pe 10 decembrie Ministerul Afacerilor Externe și a Integrării Europene (MAEEI) a făcut o afirmație oficială prin care a îndemnat clar partenerii externi să nu delegheze observatori la alegerile care urmau a fi desfășurate pe 12 decembrie în Transnistria. La acel moment, Republica Moldova deja și-a manifestat poziția prin care a considerat respectivele alegeri ilegitime.

Plus la aceasta, precum a declarat MAEIE la 10 decembrie, participarea observatorilor la aceste alegeri ar fi catalogata ca fiind drept o încălcare a suveranității Republicii Moldova. Dar, chiar și în aceste circumstanțe, câțiva politicieni / observatori din Federația Rusă au încercat să ajungă în Transnistria pentru a asista la așa-numitele alegeri prezidențiale. Este vorba despre Aleksandr Holodov, Natalia Narochnitskaya și Aleksandr Brod. Aceștia aveau și alte pretexte formale de a vizita Republica Moldova, dar totuși nu negau determinarea proprie de a asista în calitate de observatori la alegerile din Transnistria.

Cetățenii ruși întorși din Aeroportul Chișinău de către Poliția de Frontieră

Poliția de Frontieră a acționat conform protocolului. Reieșind din statutul acestor alegeri din poziția guvernării de la Chișinău (poziție anunțată din timp), cetățenii ruși au fost întorși de la Aeroportul din Chișinău. Acest lucru nu putea să nu trezească reacții din partea politicienilor ruși.

Acțiunile Republicii Moldova deja au fost catalogate ca unele „neprietenoase”. Totodată, să ne amintim despre afirmațiile făcute despre statutul acestor alegeri și îndemnul de a nu delega observatori la așa numitele alegeri prezidențiale. Să fie, în acest sens, acțiunile Republicii Moldova neprietenoase? Oare?

Reieșind din ultimele evenimente legate de întoarcerea cetățenilor ruși din Aeroportul din Chișinău, cu o afirmație oficială a ieșit și purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, Daniel Vodă: „Diplomația moldovenească reiterează că orice participare la astfel de acțiuni reprezintă o provocare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și subminează procesul de soluționare al conflictului transnistrean”.

Transnistria – miza pentru care Federația Rusă este gata să încalce orice îndemn

Transnistria reprezintă, pentru Federația Rusă, un teritoriu atât cu potențial strategic, cât și cu potențial comercial și economic. Prin asta se explică insistența observatorilor ruși de a ajunge, totuși, în Transnistria în perioada alegerilor noului președinte al regiunii separatiste. Deși alegerile în Transnistria au devenit o formalitate, se pare că Federația Rusă ar dori să se asigure și să evite orice risc legat de pierderea puterii în această regiune.

Plus la aceasta, politicienii ruși au avut deja experiențe din trecut, atunci când cu ușurință treceau frontieră în perioada alegerilor atât în Republica Moldova, cât și în Transnistria. Acum, însă, odată cu schimbarea guvernării și anumitor abordări politice s-a întâmplat un lucru neprevăzut și de neașteptat în mare parte pentru Kremlin. După ce a primit interdicție din partea Poliției Frontiere, politologul Narochnitskaya, într-un interviu pentru RBK a catalogat refuzul ei de a intra în Republica Moldova drept „o palmă” peste fața Rusiei.

Se pare că mizele sunt cu adevărat mari. Într-atât de mari, încât determină politicienii ruși să ignore declarațiile Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și poziția Republicii Moldova privind considerarea acestor alegeri ilegitime. În cazul în care observatorii ruși totuși ar ajunge în Transnistria, cel mai curând, eforturile acestora s-ar orienta spre asigurarea a unui mandat repetat pentru actualul lider al regiunii separatiste Transnistria, Vadim Krasnoselsky.

Este necesar că Krasnoselsky a câștigat destul de ușor aceste alegeri, în special în circumstanțele în care Comisia Electorală Centrală de la Tiraspol i-a eliminat pe rând pe concurenții acestuia din diferite motive înainte de ziua votării. Kransoselsky, în vârstă de 51 de ani, este un general de poliție rus care obișnuia să lucreze pentru monopolistul Sheriff Holding, deținut de oligarhul local Viktor Gusan. În acest sens, se pare că se conturează mai clar rolul strategic pe care îl are mandatul repetat a lui Kransoselsky pentru Federația Rusă. Totodată, devine clar de ce tocmai câțiva politicieni ruși au încercat să ajungă în Transnistria în perioada alegerilor, deși devenea tot mai evident că acest lucru, cel mai curând, nu va fi posibil.

Se pare că acțiunile Republicii Moldova de a proteja așa-numitele alegeri prezidențiale din Transnistria de influența puterilor din extern au avut un anumit impact. Cel puțin, Republica Moldova a demonstrat că ar fi cazul ca și Federația Rusă inclusiv să țină cont de poziția oficială a țării față de anumite lucruri. Plus la aceasta, Federația Rusă, în acest sens, ar trebui să facă distincție clară între „acțiuni neprietenoase” și acțiuni întreprinse pentru a proteja integritatea națională a țării și a nu agrava conflictul transnistrean.

Traian Albu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button