InternaţionalPolitică

Rusia în Kazahstan: Noi confruntări între armată și protestatari, după ce Rusia a trimis parașutiști

Noi confruntări între forțele armate și protestatari în Alma-Ata, după ce Rusia a trimis parașutiști pentru „restabilirea păcii”. Cel puțin o mie de răniți, inclusiv sute de polițiști și militari, și două mii de persoane arestate. Internetul este în continuare tăiat în toată țara.

Până la intervenția militarilor, poliția a folosit grenade paralizante, gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea de oameni din Alma-Ata. După acțiunea soldaților, a fost recâștigat controlul asupra aeroportului și a celei mai mari piețe din oraș. În toată țara a fost tăiat internetul, iar din cauza confruntărilor, președintele a declarat stare de urgență, transmite sursa.

Alianța statelor post-sovietice a trimis către Kazahstan forțe de menținere a păcii. Separat, Rusia a trimis parașutiști pentru a sprijini reprezentanții statului. Între timp, SUA, UE și Marea Britanie au cerut rezolvarea conflictului pe cale pașnică și au făcut apel la calm.

Potrivit agențiilor internaționale de știri, s-a deschis focul asupra manifestanților, iar unii dintre ei au murit, scrie Biziday.

Poliția a anunțat că zeci de persoane au murit după ce forțele de ordine au intrat cu blindatele în principala piață a celui mai mare oraș. De partea cealaltă, cel puțin 13 polițiști și membri ai forțelor de securitate au decedat, iar alte sute au fost răniți. Ministerul de Interne susține că peste două mii de oameni au fost arestați, iar Ministerul Sănătății că peste 400 de persoane au fost internate în spital.

Tensiunile au fost declanșate la începutul anului, când a intrat în vigoare noul preț pentru GPL, aproape dublu față de cel din 2021. Inițial, președintele a promis înjumătățirea tarifului, însă populația a fost în continuare nemulțumită, iar între timp, guvernul și-a dat demisia.

Acțiunile s-au transformat și în proteste împotriva fostului președinte Nursultan Nazarbayev, care a condus țara de la declararea independenței până în 2019. El a fost numit ulterior în funcția de șef al Consiliului de Securitate. Președintele l-a demis din această poziție și și-a asumat-o chiar el, în încercarea de a potoli revoltele.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button