Analize și opinii

Rusia – pe cale de moarte?

Până la aniversarea invaziei la scară largă a Ucrainei, Rusia nu a tras nicio concluzie din politicile sale criminale. “Aventura” lui Putin a dus deja Rusia la un deficit bugetar global, piața de mărfuri și-a pierdut majoritatea clienților, iar știința și industria din Rusia s-au întors la perioada de dezvoltare de la sfârșitul Uniunii Sovietice.

Cu toate acestea, în timp ce Rusia continuă să ducă un război criminal împotriva Ucrainei, ceea ce înseamnă că victimele rusești nu fac decât să crească, sociologii ruși au început să observe problemele evidente asociate cu declinul populației. Deoarece astfel de informații sunt “interzise” în Rusia și nu sunt declarate public, această problemă nu face decât să crească.

Experții internaționali au subliniat, de asemenea, faptul evident că populația Federației Ruse scade în mod catastrofal, o statistică dezamăgitoare, mai ales dacă luăm în considerare intervalul scurt de timp în care populația rusă a scăzut. Anul 2022 este cel mai grav an de scădere a populației din Rusia din ultimii 15 ani. Problema nu este doar mortalitatea, care este legată de războiul împotriva Ucrainei, de nivelul scăzut al medicinei și de statisticile îngrozitoare ale răspândirii dependenței de alcool și droguri în rândul populației.

În aprilie 2022 a fost stabilit un anti-record absolut: numărul de nașteri în Rusia a fost cel mai mic pentru acea lună de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, la minim, și cel mai mic din secolul al XVIII-lea încoace, la maxim. Astfel, experții preconizează că rata natalității în Rusia va scădea treptat în următorii ani. Acest proces este cel mai rapid din ultimii 250 de ani. Cu o astfel de scădere a ratei natalității, o creștere a mortalității, o scădere a imigrației și o creștere a emigrației – se poate spune că Rusia își începe extincția treptată.

Potrivit Rosstat, la 1 ianuarie 2023, în Rusia existau 146.424.729 de rezidenți permanenți permanenți. Desigur, populația reală poate fi diferită, dar dacă credeți și aceste cifre, situația este în continuare dezastruoasă. În 2022, numărul nașterilor va scădea cu 6,9%, ajungând la 1,3 milioane, față de 1,4 milioane în 2021. Rețineți că cifrele din 2021 sunt cele mai scăzute din ultimii 10 ani. Statisticile au fost mai mici (cu excepția anilor postbelici) doar în 1999. Numărul femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani a scăzut cu aproape 40%. Aceasta este vârsta care este considerată a fi vârsta medie pentru a deveni “mamă” în Rusia.

La 1 ianuarie 2022, această cifră era de 7,2 milioane. Decesele bărbaților cu vârste cuprinse între 35 și 40 de ani sunt de două ori mai mari decât cele ale femeilor, iar procentul nu face decât să crească. Numărul divorțurilor este în creștere: 625.000 de divorțuri au fost înregistrate în 2022, care pot fi găsite în statisticile Rosstat. Acest număr este cel mai mare din 2014 încoace. Se pare că la fiecare 10 căsătorii, în Rusia există aproximativ 7 divorțuri (în 2022 s-au căsătorit în Rusia aproximativ 974.000 de cupluri).

În regiuni precum Daghestan și Cecenia există o creștere a populației, dar acest lucru nu se datorează prosperității, ci sărăciei, lipsei de educație, motivelor religioase și lipsei de cultură sexuală.
Experții prezic că, dacă fertilitatea continuă să scadă într-un asemenea ritm, chiar dacă nu se înregistrează o creștere a ratei mortalității, în decurs de un an sau doi vor apărea două milioane de decese la un milion de sugari.

Altfel spus, dacă nu se iau în considerare valurile constante de ruși care părăsesc țara, populația va scădea constant cu un milion de locuitori pe an. Dacă se iau în considerare statisticile rușilor care au părăsit țara, atunci în următorii zece ani Rusia va pierde aproximativ 15-20 de milioane de cetățeni. Și asta ținând cont de faptul că majoritatea absolută a cetățenilor ruși sunt pensionari sau persoane de peste 40 de ani.

Dacă astăzi rușii fie pleacă pe front, fie se întorc acasă în sicrie, fie părăsesc țara cu totul, fără a avea de gând să se întoarcă, atunci odată cu sfârșitul războiului și prăbușirea regimului Putin – scăderea populației va depăși chiar și previziunile dezamăgitoare actuale. Poate că rușii ar trebui să reflecteze asupra faptului că oamenii nu sunt o resursă nesfârșită?

#Rusia #demografie #criză

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button