Război în Ucraina

Rușii nu se țin de cuvânt: 17 nave ucrainene cu grâu continuă să aștepte ridicarea blocadei ruse

Ucraina este gata să înceapă exporturile de grâu prin porturile de la Marea Neagră, conform acordului încheiat cu Rusia la Istanbul, dar încă nu a fost stabilită data la care pot pleca, a declarat vineri ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Reuters.

Oficialul a anunțat presa, în portul Odesa, că 17 nave sunt deja încărcate, iar alta este în curs de încărcare. El a adăugat că speră ca primele plecări să aibă loc înainte de sfârșitul săptămânii, transmite sursa.

“După semnarea inițiativei privind grâul de la Istanbul, partea ucraineană a efectuat toate pregătirile necesare pentru (…) navigația în Marea Neagră, ca să începem să ne exportăm produsele din grâu din porturile noastre”, a spus ministrul, care a fost unul din semnatarii acordului.

Rusia și Ucraina sunt printre marii furnizori mondiali de grâu, iar înțelegerea din Turcia, mediată de ONU, ar trebui să contribuie la rezolvarea crizei alimentare internaționale, care s-a accentuat după cinci luni de blocadă maritimă rusă a porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Conform acordului de la Istanbul, livrările de grâu ar trebui permise prin porturile Odesa, Cernomorsk și Pivdenîi. Kubrakov a afirmat că primele două dintre acestea sunt gata să înceapă livrările, iar cel de-al treilea ar trebui să fie pregătit în zilele următoare.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a vizitat chiar vineri portul Cernomorsk şi a declarat că așteaptă semnalul partenerilor internaționali pentru a începe livrările, a comunicat președinția de la Kiev.

Moscova susține că ucrainenii sunt cei care blochează navigația, prin minarea porturilor.

#Odesa #grâu #blocadă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button