Analize și opinii

Rușii “privilegiați” sau despre cum Kremlinul împarte oamenii în clase

Propagandiștii ruși afirmă adesea că Rusia este o țară multinațională în care se presupune că “nu există loc pentru discriminare pe bază de naționalitate”. Cu toate acestea, în ceea ce privește toate filmele, cărțile, emisiunile TV și poveștile din viața de zi cu zi din Rusia, situația drepturilor omului, în special în ceea ce privește drepturile popoarelor etnice și indigene, este îngrozitoare.

Discriminarea nu are loc doar în sfera militară, după cum ne spune astăzi numărul de “soldați” mobilizați și morți pe frontul războiului ruso-ucrainean. Ea cuprinde toate sferele vieții. Vorbind despre sfera militară, în afară de numărul de sicrie pe care Kremlinul le livrează, după cum cred oficialii, în regiunile “înapoiate” din Daghestan, Cecenia, Tatarstan, Makhachkala și alte zeci de regiuni, aceeași conducere militară și politică criminală efectuează “raiduri” de mobilizare pe scară largă a comitetelor militare de acolo. Acest lucru a fost întotdeauna așa, atât în timpul Uniunii Sovietice, cât și în anii 1990. Sicriele de zinc din anii ’70 erau livrate în cantități uriașe în aceste regiuni, nu în Piața Roșie din Moscova.

Pentru ruși nu există conceptul de unitate a popoarelor sau de idee națională la nivel de stat. Moscoviții și locuitorii din Sankt Petersburg nu sunt târâți cu forța în prima linie a războiului criminal împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, în Daghestan, de exemplu, o mulțime de rude ale celor morți sau dispăruți care protestau a fost atacată cu bastoane de către forțele de securitate. Așa-numitul “rus” mediu, potrivit locuitorilor din centrul Rusiei, nu ar trebui să moară “pentru Putin” și, în general, este “în afara politicii”. Dar membrii minorităților etnice, din anumite motive, în opinia “rușilor de sânge”, ar trebui să o facă.

Lăsând la o parte tema militară, ne putem aminti cum aparatul de securitate al guvernului nou format al lui Putin a “pictat” o imagine a cecenilor în anii ’50. După ce nu a reușit să “câștige” primul război cecen și l-a declanșat pe cel de-al doilea, Kremlinul a fost nevoit să își întoarcă populația împotriva micii republici, care avea dreptul legitim la independență. Putin s-a folosit excelent de situația din jurul datei de 11 septembrie 2001, desfășurând o întreagă “campanie de PR” despre cum cecenii ar fi fost “teroriști”.

Acest popor cu voință puternică a fost constrâns la pace din cauza urii, cruzimii și mâniei tuturor rușilor. Putin a configurat Rusia centrală în așa fel încât viața umană de acolo să fie valoroasă, dar cererile de încetare a luptelor, a violenței împotriva femeilor, copiilor și bătrânilor din Cecenia ar fi fost “nefondate”. Poporul cecen nu a mai fost auzit și a fost mituit pentru a fi ocupat. Situația drepturilor omului în republică este acum într-un haos total, iar reprezentanții acelor oameni care nu sunt de acord cu această situație preferă să fie executați public sau răpiți de “câinele lui Putin” Kadîrov pentru a-și glorifica “liderul”.

Exemplul Ceceniei nu este nici pe departe singurul. Nu contează dacă ați fost la Moscova, dar este clar că ați urmărit filme, emisiuni sau seriale rusești, cel puțin din necestiate, în anii ’50, deoarece majoritatea televiziunilor din teritoriile fostei URSS au preferat să le lase în emisie. Începând cu Nasha Russia și ajungând până la KVN-ul rusesc, reprezentanții “poporului de rebuturi” nu au ratat nicio ocazie de a umili popoarele din Caucaz, Siberia, ca să nu mai vorbim de popoarele din statele vecine… Aceasta este “moralitatea” rusului mediu din Vania – toată lumea din afara granițelor Rusiei centrale este, se presupune, un “subuman” și o “slugă”.

În Moscova sau Sankt Petersburg, cu greu vei găsi un “rus mediu Vanya” în poziții de îngrijitor, șofer de taxi, muncitor,… Având aceeași educație ca, de exemplu, un nativ din Tuva, “Vania rus” se va duce la o fabrică să transforme nuci, dar un tuvan va fi obligat să “măture” după el. Dacă un moscovit și un reprezentant, să zicem, al poporului cecen doresc un loc de muncă într-o mare companie financiară, este mai probabil să îl angajeze pe primul decât pe al doilea, având în vedere că ambii au aceeași educație.

Popoarele republicilor sunt obligate să se supună la două centre – Moscova și Sankt Petersburg. Locuitorii capitalelor centrale și nordice sunt total indiferenți la bugetul regiunilor și la problemele acestora. Un moscovit sau un cetățean din Sankt-Petersburg nu va munci niciodată 24 de ore pe zi pentru un ban, dar un locuitor din Makhachkala, de exemplu, trebuie să o facă dacă vrea să își hrănească familia. Despre asta este vorba în Rusia, despre asta este vorba în “egalitatea națională”.

Dacă ne uităm la statisticile penale, din cauza sărăciei și a problemelor regionale de nerezolvat, reprezentanții republicilor naționale sunt mult mai susceptibili de a primi sentințe penale, fără posibilitatea de a ieși mai devreme din închisoare. De exemplu, un moscovit sau un cetățean din Sankt-Petersburg are mai multe șanse să transfere responsabilitatea pentru crimele sale către un nativ din Yakutia sau Chuvashia, iar procurorul este fericit să “lase să treacă” prin presupusa sa “anchetă corectă”.

Acum că Rusia a fost expulzată din Consiliul Europei pentru agresiunea militară criminală împotriva Ucrainei, locuitorii din Adigei, Altai, Bașkortostan, Buriatia, Daghestan, Ingușetia, Kabardino-Balkaria, Kalmukia, Karelia, Komi, Mari-El, Yakutia, Tatarstan, Tyva, Udmurtia, Khakasia, Cecenia și Chuvashia nu vor putea să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului pentru a-și apăra drepturile. Acest lucru nu îl supără deloc pe cetățeanul mediu din Sankt-Petersburg sau pe moscovitul obișnuit, deoarece “sclavii” republicilor vor continua să muncească pentru un salariu de mizerie pentru ei și pentru ei vor fi forțați să meargă la moarte sigură, datorită “ambițiilor” ticăloase ale lui Putin.

#Rusia #descriminare #rasism

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button