Analize și opinii

Scandal în legătură cu Pechersk Lavra din Kiev

Lupta cu Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina durează de zeci de ani și este legată de multe aspecte istorice, politice și religioase complexe. La începutul anilor 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice, societatea ucraineană a trecut prin schimbări semnificative legate de dezvoltarea conștiinței naționale și de stabilirea statalității. În această perioadă a avut loc renașterea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care fusese anterior suprimată de autoritățile regimului sovietic.

Cu toate acestea, mișcarea național-religioasă a ucrainenilor a dus la un conflict cu Biserica Ortodoxă Rusă, care avea o mare influență în Ucraina și primea finanțare de la Kremlin. Biserica Ortodoxă Rusă are un număr mare de enoriași în Ucraina, în special în estul și sud-estul țării, regiuni în care ucrainenii au fost cel mai mult afectați de propaganda rusă.

În 2018, parlamentul ucrainean a adoptat o lege privind libertatea religioasă care a extins posibilitățile de înființare și înregistrare a asociațiilor religioase în Ucraina. Această lege a stat la baza renașterii Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care a fost recunoscută oficial de stat în 2019.

Cu toate acestea, ROC consideră că această renaștere a bisericii ar fi “ilegală” și își continuă activitatea în Ucraina, deși sub amenințarea unei posibile confiscări a proprietății sale. În plus, în ultimii ani, înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, au fost raportate cazuri de atacuri asupra preoților și templelor Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Există, de asemenea, un conflict între Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei, care menține legături cu Biserica Ortodoxă Rusă, și Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care susține interesele statului ucrainean și ideea națională.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei și susținătorii săi continuă acum să lupte pentru drepturile și proprietățile lor în Ucraina. Guvernul ucrainean își exercită autoritatea legală pentru a asigura libertatea religioasă în țară și pentru a interzice orice formă de violență și discriminare pe bază religioasă.

În general, lupta împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse din Ucraina face parte dintr-o luptă mai amplă pentru independență și pentru o idee națională, care durează de zeci de ani. Cu toate acestea, necesită înțelegere, toleranță și, de asemenea, respect pentru drepturile omului și libertatea religioasă.
În 2019, Curtea de Apel din sudul Ucrainei din Kiev a decis în cazul transferului Mănăstirii Peștera Kievului de la Biserica Ortodoxă Rusă la Biserica Ortodoxă Ucraineană în favoarea UOC.

Procesul a fost puternic influențat de partidul pro-rus OPZZH. Cu toate acestea, procesul juridic nu a fost finalizat și au loc noi audieri în instanță legate de alte situri religioase. De exemplu, în februarie 2021, Procuratura Generală a Ucrainei a intentat un proces de anulare a proprietății asupra Kyiv-Pechersk Lavra de către Biserica Ortodoxă Rusă.

Cazul continuă să fie o sursă de tensiune chiar și în timpul războiului ruso-ucrainean la scară largă și a dus la conflicte între comunitățile religioase și forțele politice. Cu toate acestea, mulți ucraineni susțin renașterea unei Biserici Ortodoxe ucrainene independente și eliberarea acesteia de dependența de Biserica Ortodoxă Rusă.

În timpul războiului în toată regula, preoții nu numai de la Kiev-Pechersk Lavra, ci și de la multe biserici din Ucraina care se aflau sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene, s-au comportat în mod ciudat. Unii au publicat înregistrări video cu enoriași care documentau rugăciuni ciudate despre “imperiul rus”, “armata rusă”. În noiembrie-decembrie anul trecut, SBU a început să efectueze percheziții în biserici. Ca urmare, un număr imens de descoperiri foarte interesante au fost prezentate publicului.

Printre acestea: literatură rusă de propagandă, steaguri imperiale rusești, tricoloruri, materiale extremiste, pașapoarte rusești, ruble și o cantitate uriașă de valută. Societatea ucraineană a fost atât de indignată încât, dacă nu ar fi existat un control din partea forțelor de ordine, cetățenii ar fi avut diferite “conversații” cu preoții-agenți pe cont propriu.

Povestea s-a răspândit în afara Ucrainei. Comunitățile ortodoxe și catolice au fost șocate de acțiunile și trădarea totală a credinței și a poporului lor de către preoții Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
Astfel, templele și bisericile din întreaga Ucraină au început în cele din urmă să intre sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

O bătaie de cap pentru forțele de ordine a fost Lavra Pechersk din Kiev, unde “preoții” pro-ruși au început să facă apel la cetățeni deosebit de impresionabili (adesea în vârstă) să protesteze, amenințând cu o “apocalipsă”. Cu toate acestea, nimeni nu se atinge de “protestatari”, ci mai degrabă aceștia se năpustesc asupra jurnaliștilor și a forțelor de ordine, precum și asupra angajaților Ministerului Culturii. Dar situația este sub control, deoarece procesul de transfer al drepturilor de închiriere către Biserica Ortodoxă Ucraineană a început deja, iar Biserica Ortodoxă Ucraineană, care este condusă de Biserica Ortodoxă Rusă, nu are nicio șansă de a rămâne în Ucraina ca biserică oficială.

#scandal #biserică #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button