Societate

Soarta Filarmonicii Naționale: Ce urmează să se întâmple în anul 2023 cu sediul distrus de incendiu

Peste 170 de arhitecți s-au înscris până acum la concursul anunțat pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale. Este vorba despre companii și specialiști individuali din peste 50 de țări. Până la 1 martie arhitecții vor trebui să-și prezinte schițele, dar și costurile estimate pentru ridicarea noului sediu, transmite sursa.

După doi ani de la incendiul care a mistuit Filarmonica Națională, sala mare, care pe timpuri găzduia sute de spectatori, astăzi este de nerecunoscut. 

Acoperișul lipsește, iar ruinele care au mai rămas, ne amintesc că aici a fost o sală de concert. 

Deocamdată nu se cunoaște când artiștii vor urca pe această scenă, cert este că Filarmonica Națională va fi construită de la zero pe același loc.

Lansat în luna septembrie, concursul cu genericul „Filarmonica Renașterii” a fost anunțat pentru a selecta cea mai bună idee arhitecturală, în baza căreia va fi reconstruit noul edificiu. Pentru asta a fost creată o platformă, unde schițele de proiect pot fi depuse până în luna martie, spune ministrul Culturii.

Este în plină desfășurare acest concurs, el se va finaliza în luna martie prin desemnarea învingătorilor care vor sta la baza unui proiect, a unei schițe de proiect a noii Filarmonici”. 

Până acum la concurs s-au înscris peste 170 de arhitecți, din care peste 150- din străinătate. 

Potrivit ministrului Culturii, pe lângă proiectul propriu-zis de reconstrucție al noului sediul al Filarmonicii, arhitecții trebuie estimeze și cheltuielile pentru implementarea schiței pe care o prezintă. 

„Exact acest lucru urmează a fi stabilit în schița de proiect câștigătoare a acestui concurs”.

„Bugetul estimativ pentru construcția Filarmonicii astfel cum ne dorim noi, făcând paralele cu ceea ce s-a construit în lume în ultima vreme, ar fi vorba despre 35 poate 40 de milioane de dolari”.

Potrivit directoarei Filarmonicii, Svetlana Bivol, pentru reconstrucția instituției sunt 2 milioane de lei, bani obținuți din donații, aflați acum pe conturile ministerului Finanțelor. 

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a fost mistuită de un incendiu puternic în septembrie 2020. 

În urma incendiului, zeci de instrumente muzicale au ars, iar tavanul sălii principale s-a prăbușit. Flăcările au distrus peste 3.500 de metri pătrați. 

De atunci artiștii Filarmonicii își susțin concertele și repetițiile la Palatul Republicii. 

#Filarmonia_Naționala #2023 #concursul

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button