EconomiePolitică

Spânu: Gazoductul Iași-Chișinău nu va fi afectat de relația Moldovagaz-Gazprom

În cadrul ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și României va fi înmânat certificatul de investiții, ceea ce va semnifica încheierea procesului de investiții în gazoductul Iași-Chișinău.

„La data de 1 octombrie, gazoductul Iași-Chișinău a devenit operațional. Noi deja am accesat anumite volume din contul de balansare în timpul crizei energetice din luna octombrie atunci când am avut deficiențe de gaze naturale. Suntem foarte recunoscători partenerilor din România pentru ajutorul oferit la timpul potrivit”, a spus Natalia Gavrilița, transmite sursa.

Andrei Spînu a menționat că gazoductul Iași-Ungheni este un proiect extrem de important pentru siguranța energetică a Republicii Moldova.

„Relația între Moldovagaz și Gazprom nu are cum să afecteze funcționalitatea gazoductului Iași-Chișinău. El va rămâne funcțional în continuare. Noi ne vom face munca în continuare să găsim soluții de diversificare a aprovizionării nu doar cu gaze, dar și cu energie electrică a țării noastre. Aceasta este opțiunea noastră pe termen lung”, a punctat vicepremierul Andrei Spînu.

Amintim că, la începutul iernii, Republica Moldova a primit o cantitate de gaz prin intermediul gazoductului Iași-Ungheni pentru menținerea presiunii necesare în sistem.

De menționat că lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău au început pe data de 18 februarie 2019.

Conducta are o lungime de 120 km, iar valoarea estimată a proiectului este de 76 de milioane de euro, conform proiectului devizelor de cheltuieli din cadrul documentației de proiect elaborate de Transgaz, România.

#gazoduct_Iași_Chișinău #Republica_Moldova #România #criza_energetică

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button