Economie

Andrei Spînu răspunde acuzațiilor Gazprom: „A convocat unilateral, contrar înțelegerilor, Consiliului de Observatori”

Acționarul majoritar al SAP Gazpom a convocat unilateral, contrar înțelegerilor, o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor, afirmă vicepremierul Andrei Spânu, conform sursei.

„Partea moldovenească înseamnă acționarul minoritar Republica Moldova. Așa am discutat la Sankt Petersburg și așa este menționat în punctului 5 din Protocolul negocierilor semnat de către părți în ziua de 29.10.2021 privind organizarea auditului independent al datoriilor SA Moldovagaz față de SAP Gazpom şi SRL Factoring-Finance. Respectiv, în baza Legii 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea Guvernului din 29 decembrie 2021 privind efectuarea auditului independent al datoriilor. Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectuează procedurile necesare de selectare și organizare a procesului”, a menționat Andrei Spânu.

Vicepremierul a adăugat că va continua discuțiile cu SAP Gazpom pentru a depăși orice neînțelegeri în acest sens.

Precizările lui Spânu vin după ce ieri Gazprom a acuzat că „abordarea unilaterală a părții moldovenești față de desfășurarea unui audit a datoriei Moldovagaz vine în contradicție cu înțelegerile atinse în octombrie 2021”.

Reprezentanții Gazprom susțin că ședința Consiliului de supraveghere al Moldovagaz, planificată pentru 2 februarie, nu a avut loc din cauza faptului că reprezentanții Guvernului Moldovei nu s-au prezentat.

Amintim că în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică de peste 700 milioane de dolari. Guvernul, în calitate de deținător a 35,33% din numărul total de acțiuni ale Moldovagaz, consideră necesară efectuarea unui audit, în vederea verificării corespunderii datoriei față de furnizorii externi cu situația reală.

Agenția Proprietății Publice a anunțat la 27 ianuarie că a pregătit documentația necesară privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului. Anunțul de intenție și caietul de sarcini a fost expediat Agenției de Achiziții Publice pentru a fi publicat în Buletinul de Achiziții Publice și Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

#Gazpom #Andrei_Spînu #audit #Moldovagaz

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button