Societate

Spitalele din Republica Moldova vor beneficia de aparate respiratorii datorită unei donații acordate de UE și OMS

Spitalele din Republica Moldova vor fi dotate cu 100 de aparate respiratorii necesare în tratamentul insuficienței și a afecțiunilor respiratorii. Echipamentul a fost donat țării noastre de către Uniunea Europeană cu asistența tehnică a Organizației Mondiale a Sănătății și urmează a fi repartizat în spitalele din țară, conform listei de distribuție a Ministerului Sănătății. Sursă.

Valoarea echipamentului este estimată la 444 de mii de euro și vine să contribuie la consolidarea capacităților naționale de luptă împotriva pandemiei COVID-19.

Echipamentul reprezintă dispozitive de ventilație non-invazivă (BiPAP – Bi-level Positive Airway Pressure), care asigură livrarea oxigenului către pacienți prin intermediul unei măști de față și elimină necesitatea intubării. Aparatele respiratorii contribuie la reducerea activității de respirație și îmbunătățirea schimbului de gaze.

„Uniunea Europeană este mereu alături de Republica Moldova. Pandemia ne-a demonstrat cât de importantă este solidaritatea și unitatea în salvarea de vieți. Uniunea Europeană este alături de țară și cetățeni prin intermediul Proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”. Prin intermediul acestei donații, ne propunem să atenuăm impactul pandemiei COVID-19 în Republica Moldova și să contribuim la fortificarea sistemului național de sănătate pe termen lung”, a specificat Excelența Sa, Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Ajutorul face parte din Proiectul Uniunii Europene și OMS „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, cu perioada de implementare 2021-2024, ce are drept obiectiv general atenuarea impactului pandemiei COVID-19 în Republica Moldova și fortificarea sistemului național de sănătate pe termen lung.

„Cele 100 BiPAP-uri sunt extrem de importante pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, deoarece asigură accesul pacienților la un tratament de calitate, la echipamente moderne, care contribuie la prevenirea complicațiilor de COVID-19. Datorită acestui echipament, șansele de supraviețuire a pacienților cu insuficiență și afecțiuni respiratorii este mult mai mare. Organizația Mondială a Sănătății continuă să sprijine Republica Moldova în lupta cu pandemia COVID-19”, a menționat Miljana Grbic, Reprezentantul OMS în Republica Moldova.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button