Politică

Stoianoglo – încă o lună sub control judiciar

Măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar aplicată în privinţa Procurorului General suspendat a fost prelungită cu 30 zile. Decizia a fost luată în după amiaza zilei de ieri de către magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana.

Magistrații au examinat demersul procurorului desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor cu privire la prelungirea măsurii preventive sub formă de liberare provizorie sub control judiciar aplicată în privinţa Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe o perioadă de 60 zile.

În rezultatul examinării demersului, conform sursei, judecătorul de instrucţie a admis parţial solicitarea procurorului de caz şi a dispus prelungirea măsurii preventive sub formă de liberare provizorie sub control judiciar aplicată în privinţa Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe o perioadă de 30 zile.

„În acest context, ţinând cont de admiterea parţială a demersului înaintat, informez că, încheierea magistraţilor urmează să o contest cu recurs la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 3 zile”, a declarat procurorul desemnat de CSP, Victor Furtună.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.

O lună mai târziu, pe 9 decembrie 2021, șeful suspendat al PG a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar, pe un termen de 30 de zile. Tot atunci instanța i-a interzis să participe la evenimente publice, inclusiv emisiuni televizate sau interviuri.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

Comisia de la Veneția a criticat mai multe puncte ale modificărilor operate de PAS, întrebând, inclusiv, care e diferența între evaluarea propusă, în lipsa unui mecanism clar, și pedeapsa disciplinară, deja prevăzută de lege.

Totodată, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button