InternaţionalRăzboi în Ucraina

SUA şi-a exprimat sprijinul pentru înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele comise de Rusia în Ucraina

Statele Unite şi-au exprimat sprijinul pentru înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele comise în urma invaziei Rusiei în Ucraina, bazat pe sistemul judiciar ucrainean, cu sprijin internaţional şi care să fie situat într-o ţară terţă, transmite sursa.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat presei că acest model de „tribunal naţional internaţionalizat” ar permite Ucrainei să conducă, cu sprijinul comunităţii internaţionale, tragerea la răspundere pentru presupusele crime de război.

„Statele Unite sprijină crearea unui tribunal special privind agresiunea împotriva Ucrainei care să se bazeze pe sistemul judiciar ucrainean cu elemente internaţionale”, a spus sursa citată.

Administraţia lui Joe Biden doreşte ca această instanţă să beneficieze de un sprijin special din partea partenerilor săi europeni şi „în mod ideal, să fie localizată în altă ţară din Europa”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, o astfel de instanţă ar urma să completeze activitatea Centrului internaţional pentru inculparea crimei de agresiune (ICPA), un organism pe care Comisia Europeană intenţionează să-l lanseze în vară pentru a conserva probe şi a-şi pregăti analiza pentru un eventual proces al agresiunii ruse.

„Ne angajăm să lucrăm cu Ucraina şi cu ţările din întreaga lume pentru a sprijini tribunalul şi a maximiza posibilităţile unei trageri la răspundere”, a conchis purtătorul de cuvânt.

În intervenţia sa de marţi de la Summitul pentru Democraţie, sub auspiciile SUA, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avertizat că implementarea păcii „cu orice preţ este iluzorie” şi a subliniat că menţinerea integrităţii teritoriale a ţării sale este o condiţie „esenţială”.

De asemenea, el a salutat mandatul de arestare emis în urmă cu câteva săptămâni de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva preşedintelui rus, Vladimir Putin, pentru deportarea copiilor ucraineni în timpul războiului. Nici Rusia, nici SUA nu sunt parte a Statutului de la Roma al CPI.

#SUA #Rusia #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button