EconomieSocietate

Tariful la energia electrică s-ar putea dubla. Premier Energy SRL solicită aprobarea noilor prețuri pentru anul 2022

„Premier Energy” S.R.L, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să aprobe tarife noi în anul 2022. Mai exact, consumatorii ar urma să plătească 2,79 lei pentru un kWh, în loc de 1,51 de lei/kWh, cât era până acum. Potrivit sursei, noile prețuri ar urma să fie aplicate nu mai târziu de 1 februarie.

Premier Energy solicită să fie aprobate și publicate următoarele prețuri:

  • 210,5 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;
  • 224,71 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;
  • 226,84 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune 35-110 kV;
  • 241,40 bani/kWh pentru consumatorii finali instalațiile cărora sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie 6-10 kV și
  • 278,99 bani/kWh pentru consumatorii finali instalațiile cărora sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune 0,4 kV.

Pentru a argumenta scumpirile, Premier Energy invocă faptul că prețul de furnizare aprobat recent pentru furnizorul central Energocom  a ajuns la 242 bani/kWh pentru perioada noiembrie/decembrie 2021 și constituie 229 bani/kWh din 1 ianuarie 2022, cu o majorare de 96% și 86% în raport cu prețul în vigoare până la sfârșitul lunii octombrie 2021.

„Noile prețuri aprobate pentru Furnizorul Central duc la creșterea respectivă a costurilor de procurare a energiei electrice de circa 500 mln lei în perioada noiembrie 2021 – martie 2022 (circa 100 mln de lei pe lună), ceea ce pune întreprinderea Premier Energy în imposibilitatea onorării obligațiilor de plată pentru energia electrică procurată, cu impact corespunzător pe tot lanțul de aprovizionare din sectorul energetic”, se arată în document.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button