Internaţional

Turcia, pe cale să dea undă verde aderării Suediei la Alianța Nord-Atlantică. Stoltenberg: „Va face NATO mai puternică”

Deputații turci au deschis marți porțile NATO pentru Suedia şi ar urma să valideze definitiv intrarea acestei țări în Alianța Nord-Atlantică fără întârziere, după aprobarea Protocolului de aderare în schimbul unui posibil angajament american privind avioanele F-16, relatează AFP, citat de Agerpres.

Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului de la Ankara a aprobat textul după 19 luni de suspans şi l-a transmis Adunării Plenare pentru adoptare definitivă, o formalitate care ar urma să aibă loc în următoarele ore sau zile, dar la un moment – sau o dată – care nu a fost încă precizat.

Turcia şi Ungaria au blocat calea Suediei în procesul de aderare la NATO, multiplicând cererile şi pretextele pentru a-şi justifica reticențele.

Ministrul de externe suedez Tobias Billström a salutat decizia luată în această seară de Ankara. „Suntem încântați să devenim membri ai NATO”, a declarat el pentru canalul public de televiziune SVT Nyheter.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat marți votul parlamentului turc în favoarea aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică: „Contez pe (aceste două state) să își finalizeze cât mai curând posibil procedurile de ratificare pentru aderarea Suediei, ceea ce va face NATO mai puternică”, a declarat Stoltenberg, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Suedia şi-a depus candidatura în același timp cu Finlanda, care a devenit în acest an cel mai nou membru al Alianței Nord-Atlantice conduse de SUA, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina, începută în februarie 2022.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat în octombrie că va trimite parlamentului de la Ankara cererea de a ratifica aderarea Suediei la Alianță. Însă luna aceasta, el a condiționat ratificarea de aprobarea de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 pentru armata turcă.

#Turcia #aderare_Suediei #NATO

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button