InternaţionalRăzboi în Ucraina

Un nou ajutor militar de 325 de milioane de dolari va fi acordat Ucrainei de SUA

Statele Unite au anunţat un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia. Valoarea noii asistențe militare pentru guvernul de la Kiev este 325 de milioane, informează sursa.

„Administrația Biden-Harris anunță un nou pachet de ajutor destinat apărării Ucrainei, ca parte a eforturilor noastre de a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse. Aceasta va fi cea de-a 36-a alocare prezidențială de ajutor în sprijinul Ucrainei”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Noul pachet de ajutor, al 36-lea la număr va include mai multă muniție pentru HIMARS, sisteme de rachete și antitanc, precum și obuze de artilerie suplimentare, potrivit unui comunicat al Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii.

Anunţul despre noul ajutor militar american pentru Ucraina coincide cu primirea de către această ţară a primelor sisteme antiaeriene americane Patriot şi a tancurilor uşoare franceze AMX-10.

În prezent, armata ucraineană pregăteşte o contraofensivă pentru a încerca eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia. 

Ulterior, premierul ucrainean, Denis Şmigal, a declarat că Ucraina ia în calcul să-şi amâne până către vară contraofensiva pentru eliberarea teritoriilor sale ocupate de Rusia, pentru a fi sigură că această operaţiune este sută la sută pregătită, a declarat premierul ucrainean.

El a asigurat că Kievul nu resimte din partea aliaţilor săi occidentali presiuni pentru a lansa această contraofensivă.

Declaraţia sa survine după ce rapoarte din seria de documente clasificate ale Pentagonului scurse în ultimele zile online sugerează că responsabilii militari americani, contrar declaraţiilor publice ale unor politicieni de la Washington, estimează că o contraofensivă a armatei ucrainene ar aduce, în situaţia din prezent a acesteia, doar la câştiguri teritoriale modeste.

Conform respectivelor documente, analizate de Washington Post, armata ucraineană se află în criză de muniţii, deja raţionalizându-şi obuzele, echipamentele militare occidentale sosesc lent, militarii ucraineni sunt încă insuficient instruiţi în folosirea lor, efectivele militare sunt de asemenea insuficiente şi obosite, în timp ce armata ucraineană caută noi recruţi apelând inclusiv la distribuirea de ordine de încorporare bărbaţilor pe stradă, cu toate că pentru aşteptata contraofensivă au fost deja constituite unităţi ce nu sunt angrenate în luptele aflate în desfăşurare.

Referindu-se la aceste documente, premierul ucrainean a minimalizat importanţa lor, el asigurând că în cele din urmă „Ucraina îşi va elibera teritoriile”. „Am demonstrat de mai multe ori că putem să o facem. Partenerilor noştri occidentali noi le cerem mai multe arme, precum tancuri, muniţii, avioane, vehicule blindate”, a insistat el.

De partea lor, oficialii ruşi cred că scurgerea de documente secrete ale Pentagonului, încă neelucidată şi care sugerează că armata ucraineană nu ar fi pregătită pentru o contraofensivă, ar avea ca scop să inducă în eroare Moscova. 

Pentru ofensiva evocată, unii analişti militari cred că armata ucraineană va ataca în sud sau sud-est, în câmp deschis către Marea Azov, pentru a străpunge legătura terestră a Rusiei cu Crimeea şi cu teritoriul ocupat în sudul Ucrainei.

În săptămânile ce au urmat elaborării documentelor secrete acum devenite publice şi datate din februarie şi martie, oficialii americani au avut discuţii cu liderii ucraineni pentru a se asigura că ambiţiile Kievului pentru noua ofensivă sunt ajustate în raport cu capabilităţile armatei ucrainene, au declarat pentru Washington Post responsabili americani care au cerut păstrarea anonimatului.

#Ucraina #razboi #ajutor #SUA

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button