În cadrul ediției Morari.live din această săptămână, expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ionița a explicat că cea mai afectată categorie de oameni în această iarnă vor fi locuitorii din oraș care au încălzire autonomă pe centrale de gaz.
„Am realizat recent o cercetare, denumită Sărăcia Energetică sau Segregarea energetică. Familiile cu o bunăstare bună anual au 16 mii kW de căldură. Imaginați-vă că asta-i o cantitate. Familiile sărace au doar 2 mii, adică de 8 ori mai puțin. Asta înseamnă că oamenii săraci din Moldova, care se încălzesc cu lemne, au iarna de 8 ori mai puțină căldură decât un om cu o oarecare bunăstare de la oraș. El 30 de ani a trăit într-o sărăcie energetică”, a explicat Ionița, transmite sursa.
Expertul a atras atenția că aceeași categorie de oameni din satele Moldovei este chiar și mai optimistă, deoarece așa cum s-au confruntat până acum cu greutăți, deja văd o normalitate și criza din această iarnă.
„După mine, cel mai grav afectată va fi populația urbană cu venituri mai sus de mediu, care au încălzire individuală. Imaginați-vă că în Chișinău doar în ultimii 10 ani avem 70.000 de familii care și-au cumpărat apartamente noi și au încălzire pe gaz. El altă soluție nu are. Ăsta nu este un om sărac, salariul îl are de la 20.000 de lei în sus. Și ei vor fi loviți cel mai tare din cauza că ei cu certitudine nu intră în programul guvernamental de ajutor… Acești oameni vor trăi o transformare care nu a mai fost. La acești oameni facturile vor crește brusc. Dacă până nu demult facturile la gaz erau reieșind din tariful de 4 lei, acum, în varianta optimistă va fi de 30 de lei, o creștere de 7 ori. Și acești oameni consumă mult gaz. Vor trebui să achite 10 sau 12 mii de lei lunar și chiar dacă veniturile lui sunt mari, asta înseamnă că va trebui să-și schimbe absolut tot modul de viață”, a mai declarat Veaceslav Ionița.
Expertul IDIS Viitorul a atras atenția că oamenii de la sate, care din nefericire trăiesc într-o sărăcie energetică de 30 de ani, vor trece mai ușor peste această iarnă, inclusiv datorită acțiunilor Guvernului, inclusiv cu punerea în circulație a lemnului la un preț mai avantajos.