Politică

Victor Bînzari dezvăluie „secretul de stat”: Ce stocuri de gaz are Moldova în prezent

Energocom a cumpărat 600 de milioane de metri cubi de gaz în perioada de toamnă – iarnă, iar în prezent în stocuri mai sunt 150 milioane metri cubi, a declarat, într-o conferință de presă, Victor Bînzari, directorul interimar Energocom, transmite sursa.

Potrivit lui Bînzari, 300 de milioane de metri cubi au fost depozitate în România și Ucraina, iar arestul au fost livrate în timp real către Moldovagaz.

„Pentru prima dată, Republica Moldova a utilizat coridorul transbalcanic prin interconectorul TAP dintre Grecia și Bulgaria, dar și gazoductul Iași-Ungheni. Am reușit să demonstrăm că gazoductul transbalcanic poate fi utilizat și în regim revers ”, a punctat Bînzari.

Șeful de la Energocom spune că traderii sunt reticenți în a avea relații cu companiile de stat, din cauza riscului proceselor de judecată.

„Am depus eforturi să nu difuzăm date din contract și să fim corecți”.

Referindu-se la costul de achiziție pentru luna aprilie, Bînzari a spus că Energocom cumpără la un preț de 672 USD pentru mia de metri, preț similar cu cel care-l livrează Gazprom către Moldovagaz.

„În prezent Energocom nu cumpără gaze. Compania va începe achizițiile după ce va prezenta raportul de activitate pentru anul 2022. La ora actuală utilizăm gazul din rezerve. Suntem de proces final de a stabili cum precedăm și să ne pregătim pentru iarna viitoare. Luăm în calcul și cele mai proaste scenarii – deconectarea definitivă a gazului de către Gazprom”, a mai spus Bînzari.

Directorul susține că anul trecut Energocom a făcut un profit de 140 de milioane de lei pentru anul 2022, inclusiv din vânzarea gazelor în afara țării – 57 milioane de lei, 41 milioane de lei din împrumutul de 1 miliard de lei acordate Moldovagaz și 20 de milioane de lei din activitatea de furnizare.

În ceea ce privește reducerea tarifului pentru populație, Bînzari a afirmat că există mai multe formule când poate fi făcut un mix dintre gazul scump și gazul ieftin 95%/10%. Însă în prezent, nu crede că asta o să influențeze prețul final pentru populație din cauza prețului de achiziție.

#Victor_Bînzari #stocuri_de_gaz #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button