Internaţional

Vladimir Putin transferă peste 7.000 de militari în subordinea Gărzii Naționale ruse. Aceștia vor putea fi trimiși pe frontul din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a transferat GROM, o unitate a Forţelor Speciale din cadrul Ministrului rus de Interne, în subordinea Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia), care-i va permite să o desfăşoare pe frontul din Ucraina, anunţă marţi un parlamentar din partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin, Aleksandr Hinştein, relatează CNN, potrivit sursei.

„Prin decizia preşedintelui, Unitatea GROM este transferată Gărzii Naţionale ruse cu personalul şi întreaga infrastructură”, adică, între altele, armament, echipament special, muniţie, bunuri materiale, a anunţat luni, într-o postare pe Telegram, Hinştein.

„Toţi angajaţii Unităţii GROM, în baza propriei lor decizii, sunt transferaţi să activeze în Garda Naţională rusă”, adăuga el.

„Acest lucru arată rolul-cheie al Gărzii Naţionale în apărarea securităţii interne a ţării”, sublinia alesul.

Hinştein a subliniat că GROM nu a putut să lupte în Ucraina pentru că făcea parte din ministerul rus de Interne.

Transferul unităţii în cadrul Rosgvardia oferă Moscovei posibilitatea să desfăşoare 7.000 de oameni în Ucraina.

„În condiţiile operaţiunii militare speciale, atunci când Echipa Specială de Reacţie Rapidă şi OMON (Unitatea Mobilă cu Scopuri Speciale a Rosgvardia) sunt implicate direct în luptă în prima linie, toate acestea au ridicat probleme serioase şi cu siguranţă nu au adus victoria mai aproape”, a sublniat el.

De asemenea, reamintim că tot marți Parlamentul Rusiei a extins marți vârsta maximă la care bărbații pot fi mobilizați pentru a servi în armată cu cel puțin cinci ani – în cazul ofițerilor de rang înalt, până la vârsta de 70 de ani.

Decizia lui Putin vine după ce mercenarii Wagner s-au rărit pe frontul din Ucraina

Putin a luat această decizie la câteva săptămâni după ce s-a întâlnit cu conducerea Ministerului Apărării, Gărzii Nţaionale ruse, FSB şi Ministerului de Interne, în urma unei rebeliuni armate a grupării paramilitare ruse Wagner, la 24 iunie.

Luptătorii Wagner au dus unele dintre cele mai înverșunate și mai sângeroase bătălii în timpul invaziei Rusiei în Ucraina. Dar, în urma revoltei din 23-24 iunie, luptătorilor li s-a oferit opțiunea de a merge în exil alături de liderul lor, Evgheni Prigojin, de a se alătura forțelor regulate ale Rusiei sau de a merge acasă.

Pentagonul spunea pe 13 iulie, la mai bine de două săptămâni după scurta revoltă armată în Rusia, că grupul de mercenari Wagner nu mai participă în mod semnificativ la operațiunile militare ruse din Ucraina.

„În această etapă, nu vedem forțele Wagner participând într-o capacitate semnificativă în sprijinul operațiunilor de luptă din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

#Rusia #militari #armată #front

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button