Analize și opinii

Rusia pe scena internațională: UNESCO o exclude din rândurile sale

Izolarea internațională a Rusiei se intensifică. Prezența sa în lume a fost deja afectată în multe domenii, începând de la sport și ajungând la economie. Recent, țara-agresor a fost exclusă din Consiliul Executiv al UNESCO. Această decizie reprezintă încă o dovadă a sfârșitului treptat al epocii influenței rusești în lume și subliniază că regimurilor teroriste nu le este rezervat locul în fruntea organizațiilor internaționale semnificative.

Comportamentul barbar al Rusiei, în special în contextul distrugerii infrastructurii civile din Ucraina, pune sub semnul întrebării conformitatea sa cu principiile și scopurile UNESCO. Din 24 februarie 2022, Rusia a distrus o cantitate considerabilă de monumente culturale din Ucraina, protejate de UNESCO. De obicei, Moscova nu încearcă să-și justifice în mod logic aceste acțiuni, acuzând fals bombardarea centrului orașului Kiev, inclusiv a Odesei.

Daunele cauzate de atacurile teroriste rusești sunt dificil de evaluat, în special atunci când obiectele din patrimoniul mondial devin ținte. Pe teritoriile ucrainene ocupate, soldații ruși fură obiecte de artă și bunuri culturale, distrug monumente și devastază locuri istorice, instalând acolo pseudo-arheologi și, în special, tehnică militară. De exemplu, istoria furtului de aur scitic de către Rusia în Crimeea a durat foarte mult, dar a ajuns la o concluzie logică, deoarece faptul furtului a fost recunoscut la nivel mondial, iar aurul a fost prescris să fie returnat părții ucrainene.

Exportul de colecții muzeale și fonduri de arhive din partea Rusiei are loc încă din 2014, ceea ce indică o politică criminală sistematică, nu doar cazuri izolate. Totul ar putea fi atribuit marauderismului, dacă nu ar fi faptul că conducerea militar-politică oficială a Rusiei încurajează jafurile și distrugerile patrimoniului cultural ucrainean.

Ocupanții ruși comit crime împotriva patrimoniului cultural și al educației. Distrugerea fondurilor bibliotecilor și blocarea accesului ucrainenilor la educație în limba maternă demonstrează încercările de distrugere a identității și a bogăției culturale a Ucrainei. Arderea publică a cărților scrise de autori și oameni de știință ucraineni în teritoriile ocupate este o confirmare evidentă a acestui fapt.

Respectul față de mediu este, de asemenea, afectat de acțiunile distructive ale Rusiei. Distrugerea rezervațiilor naturale, defrișarea pădurilor și distrugerea ecosistemelor amenință nu doar Ucraina, ci și comunitatea globală.

Prin urmare, excluderea Rusiei din UNESCO reprezintă un pas înainte pentru asigurarea ordinii internaționale și protejarea patrimoniului cultural și natural. Rusia nu are loc într-o organizație care se ocupă de patrimoniul cultural al diferitelor țări, deoarece Kremlinul știe doar să distrugă – chiar și în interiorul propriului său stat.

#Rusia#excludere#UNESCO

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button