Politică

Aderarea la UE: Trei dintre recomandările Comisiei Europene, implementate pe deplin

Trei din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene făcute Republicii Moldova, odată cu oferirea statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, au fost implementate pe deplin

De asemenea, progrese bune au fost înregistrate și la celelalte angajamente, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. În context, europarlamentarul Dacian Cioloș a declarat într-un interviu pentru Compania Teleradio-Moldova că țara noastră a livrat rezultate în ultima perioadă, îndeplinind o bună parte din recomandările Comisiei Europene, transmite sursa.

Potrivit informației prezentate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, cele trei recomandări pe deplin îndeplinite țin de modificările la legislația electorală, implicarea societății civile în procesul decizional și asigurarea protecției drepturilor omului.

Pe de altă parte, oficialii Uniunii Europene au venit cu unele recomandări. Printre acestea, asigurarea funcționării eficiente a Curții Supreme de Justiție și numirea unui procuror general cu atribuții depline.

În context, europarlamentarul Dacian Cioloș a menționat că Raportul prezentat de Republica Moldova ar putea fi evaluat pozitiv de Comisia Europeană, care ulterior va recomanda Consiliului European lansarea negocierilor pentru aderare.

„Mă aștept ca raportul Comisiei Europene să fie unul pozitiv. Ursula von der Leyen va testa deschiderea statelor membre pentru a începe sau nu negocierile de aderare și semnalele care vor veni de la statele membre se vor regăsi, cel mai probabil, și în narativul pe care Comisia Europeană îl va folosi în acest raport. Ține până la urmă de o decizie politică dacă statele membre își asumă să înceapă negocierile de aderare sau nu”, a declarat europarlamentarul.

Precizăm, Comisia Europeană va publica în noiembrie un raport de progres privind modul în care Republica Moldova și Ucraina îndeplinesc condițiile pentru lansarea negocierilor de aderare. Liderii Uniunii Europene ar putea da undă verde începerii negocierilor oficiale de aderare cu Republica Moldova la summitul din decembrie.

#UE #Comisia_Europeana

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button