Pe piaţa financiară a Moldovei n-ar trebui să existe rate a dobânzilor la credite a căror mărime este de “sute de procente”.
Preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Dumitru Alaiba, a afirmat acest lucru pe pagina sa de Facebook, transmite sursa.
El a citat informaţii referitoare la “gaura datoriilor” în care se scufundă tot mai mult populaţia Moldovei.
Deputatul a scris că în trimestrul III al anului 2021, suma creditelor restante (neplătite mai mult de 361 de zile) în cazul organizaţiilor de creditare nebancare s-a ridicat la 576 milioane lei, în creştere faţă de începutul anului 2021 cu 160 milioane lei.
“Groapa supraîndatorării populaţiei se adânceşte tot mai tare şi trebuie să intervenim urgent. Astea nu sunt doar cifre. Sunt, probabil, mii de oameni care au falimentat şi sunt în pragul disperării. Oameni care au renunţat timp de un an de zile să-şi mai plătească ratele la împrumut”, a scris deputatul.
Alaiba consideră că populaţia ar trebui să fie protejată de abuzuri, iar piaţa de microfinanţare ar trebui să scape de “practicile de cămătărie”.
Deputatul apreciază că modificările propuse la legislaţia Republicii Moldova pentru acest segment de piaţă vor permite supravieţuirea acelor organizaţii de creditare nebancare, care vor putea funcţiona la standarde înalte.
“Cei ce se vor adapta noilor standarde vor avea de câştigat. Cei ce ştiu doar să comită escrocherii trebuie să dispară”, a scris el.
Conform legislaţiei, de la 1 iulie 2023, supravegherea companiilor de asigurări şi a instituţiilor de credit nebancare va fi transferată Băncii naţionale a Moldovei.
Această tranziţie se realizează la recomandarea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale. Până atunci, acest segment este reglementat de Comisia naţională a pieţei financiare.