Politică

Alexandru Flechea: Congresul reprezentanților din Tiraspol este un instrument de presiune politică asupra Chișinăului

Congresul din 28 februarie al reprezentanților așa-zisei puteri din stânga Nistrului este un instrument de presiune politică asupra Chișinăului. Tiraspolul încearcă astfel să convingă autoritățile constituționale ale Republicii Moldova să renunțe la introducerea taxelor vamele pentru agenții economici din stânga Nistrului. 

Opinia a fost exprimată de fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, în cadrul ediției de luni, 26 februarie, a emisiunii „Alternativa” de la TV8. Flenchea spune că în spate ar sta holdingul Sheriff, nemulțumit de politicile vamale ale Chișinăului, transmite sursa.

Un congres similar a avut loc și în 2006, când Chișinăul a introdus controale vamale asupra exporturilor transnistrene.

„Anul acesta – acesta este un motiv anunțat deschis – congresul este convocat ca răspuns la introducerea taxelor vamale la importurile transnistrene. În esență, aceasta este o poveste de afaceri pentru holdingul Sheriff. Aceasta este o campanie de intimidare și de a exercita presiuni psihologice și politice asupra Chișinăului pentru a convinge autoritățile moldovenești să renunțe să facă schimbări în sectorul vamal”, a subliniat Alexandru Flenchea.

La sfârșitul săptămânii trecute, au apărut zvonuri potrivit cărora la Congresul din 28 februarie al reprezentanților așa-zisei puteri din stânga Nistrului, Tiraspolul ar urma să îi ceară lui Vladimir Putin anexarea regiunii separatiste. Serviciile Secrete ale Ucrainei au declarat atunci că nu dispun în prezent de informații care ar confirma zvonurile cu pricina. Potrivit presei din țara vecină, care citează un purtător de cuvânt al Serviciilor Secrete ucrainene, cel mai probabil, separatiștii nu vor veni cu o astfel de solicitare către liderul de la Kremlin. Kievul susține că potrivit informațiilor pe care le deține, la congres vor fi discutate subiecte de pe agenda politică a Republicii Moldova, iar reprezentanții Tiraspolului vor invoca faptul că Transnistriei nu îi sunt protejate interesele economice, aflându-se sub presiune. 

Biroul de Reintegrare de la Chișinău a făcut apel la calm și a precizat că „nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora”.

Biroul de Reintegrare a subliniat că urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.

#Tiraspol#congres#politică

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button