Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, susține că revenirea lui Ion Ceban din primul tur al alegerilor locale la șefia Primăriei Chișinău era una din posibilitățile analizate. Diplomatul european a comentat, inclusiv, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, eliminarea candidatei independente Arina Corșicova la șefia Primăriei Bălți, din cursa electorală. Potrivit lui, deciziile luate de Chișinău în ajun de alegeri, de instituții care nu sunt permanente, trezesc mai multe îngrijorări, comparativ cu decizia CEC de a o elimina pe candidata susținută de fugarul Ilan Șor din cursă, transmite sursa.
Întrebat dacă a fost surprins de câștigul fostului socialist, în prezent lider al Mișcării Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, la cârma municipiului Chișinău din primul tur, ambasadorul UE a declarat că, ca și restul, a urmărit sondajele de opinie. „Aceasta era una din posibilități”, a declarat el.
Șeful diplomației UE în Moldova susține că în Chișinău s-au întâmplat „multe lucruri bune”, realizate „inclusiv cu suportul UE”. Janis Mazeiks a declarat, în acest context, că „este important ca suportul pentru integrarea europeană să nu fie asociat cu un anumit partid”.
„De exemplu, noi am avut un proiect în Chișinău care a îmbunătățit viața chișinăuienilor, atunci când ei merg cu troleibuzul sunt filtre de aer instalate acolo și aerul e mai bun. Deci este important pentru noi ca de beneficiile cooperării cu UE să beneficieze și să avantajeze capitala Chișinău”, a precizat Janis Mazeiks.
Întrebat ce crede despre decizia Consiliul electoral al circumscripției electorale Bălți de a o exclude pe candidata independentă Arina Corșicova, care urma să lupe în turul doi din 19 noiembrie pentru șefia primăriei din Bălți, din campania electorală, diplomatul european a declarat: „Eu pot doar să spun că dacă decizia a fost luată în baza informației despre încălcarea campaniei și dacă această decizie a fost luată de organele electorale competente, atunci nu văd de ce trebuie să fie foarte multe întrebări în ce privește motivele. Preocupările noastre sunt mai mult în situațiile în care ceva este făcut cu puțin timp înainte de ziua votului prin organe care ar putea să nu fie permanente, e vorba despre CSE”.