Politică

Ministrul rus de Externe este nemulțumit că reprezentanții ruși nu au fost lăsați să participe la alegerile din Găgăuzia

Ministerul rus de Externe este nemulțumit că reprezentanții ruși nu au fost lăsați să participe la monitorizarea alegerilor din Găgăuzia. Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova a acuzat conducerea de la Chișinău de „abordare neprietenoasă față de Rusia”, potrivit sursei.

„Urmărim îndeaproape procesele din autonomia găgăuză, care este legată de țara noastră prin strânse legături culturale, umanitare, spirituale, comerciale și economice și interregionale.

Reprezentanții ruși au luat întotdeauna parte la observarea alegerilor pentru șefia acestei regiuni. Din păcate, de data aceasta, Ambasadei Rusiei în Moldova nu i s-a oferit o astfel de oportunitate, spre deosebire de personalul misiunilor diplomatice ale altor țări. Adresările corespunzătoare către autoritățile moldovenești au fost refuzate”, a scris Maria Zaharova pe pagina de Telegram.

Zaharova consideră că refuzul de a invita observatorii ruși contravine unor acorduri și convenții semnate de Republica Moldova.

„Evident, invitarea observatorilor internaționali la alegerile naționale și locale este o chestiune internă a statelor. Cu toate acestea, am dori să atragem atenția asupra faptului că, în conformitate cu Convenția din 2002, privind standardele alegerilor democratice, drepturile și libertățile electorale în statele membre ale CSI, din care Republica Moldova face parte, aceasta și-a asumat obligația de a depune eforturi pentru a facilita accesul observatorilor internaționali la procesele electorale la un nivel inferior celui național, până la nivel municipal (local). Un angajament similar este cuprins în Documentul de la Copenhaga din 1990 al CSCE, care a fost reiterat în mod repetat în deciziile ulterioare ale Organizației. Astfel, Chișinăul oficial și-a arătat încă o dată abordarea neprietenoasă față de Rusia, demonstrându-și înclinația spre standarde duble”, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

TV8.md a solicitat comentariul reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, care au menționat că vor reveni mai târziu cu o reacție. Astfel, potrivit datelor preliminare Evghenia Guțul, din partea Partidului Șor, și Grigorii Uzun, candidat susținut de PSRM, vor lupta în turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia.

Amintim că pe 30 aprilie s-au desfășurat alegerile pentru bașcanul Găgăuziei. 

Guțul Evghenia – 14 890 de voturi

Uzun Grigori – 14.849 de voturi

  • Petrov Victor – 9 132 de voturi
  • Kroitor Dmitri – 5 825 de voturi
  • Dudoglo Nikolai – 5059 de voturi
  • Cimpoeș Serghei – 3231 de voturi
  • Formuzal – 1969 de voturi
  • Cernev Serghei – 1301 de voturi

#Gagauzia #alegeri #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button