Arestul de astăzi a „spionilor și teroriștilor ucraineni” în Rusia este deja descrisă de mulți ca fiind drept un episod „Gleiwitz”, care poate deveni un pretext pentru o invazie rusă direct în Ucraina. Serviciul Federal de Securitate a anunțat arestarea a trei agenți ai „serviciilor de informații ucrainene” în regiunile Rusiei, două dintre care ar fi colectat informații, iar a treia pregătea un atac terorist.
Apropo, nu este prima dată când rușii recurg la astfel de acuzații. Anterior, FSB a încercat să găsească o „urmă ucraineană” în execuția de la Kazan, iar în Crimeea ocupată au „demascat” în mod repetat „sabotorii” ucraineni.
În același timp, nici măcar audiența rusă lipsită de experiența și educația informațională necesară nu are suficientă încredere în veridicitatea acestor acuzații. Acest lucru este extrem de enervant pentru Kremlinul care încearcă să poziționeze Ucraina ca un inamic care deja a declanșat războiul ascuns împotriva Rusiei.
Pe fondul refuzului destul de direct al NATO de a ceda cererilor Federației Ruse privind inadmisibilitatea perspectivelor admiterii Ucrainei în rândurile Alianței, în ciuda acumulării fără echivoc de trupe rusești la granițele cu Ucraina, înaltele birouri ale Kremlinului par să se gândească serios la creșterea în continuare a gradului de tensiune și să caute un motiv de încredere pentru a folosi forța împotriva Ucrainei sau, cel puțin, pentru a introduce în Donbas.
Articolul nu exclude posibilitatea ca Rusia să decidă să dirijeze acte teroriste destul de reale cu scopul de a acuza în continuare Ucraina și, în consecință, de a declanșa un război.
„Totodată, există un semnificativ «DAR»: fabricarea acestor acte teroriste este acum extrem de periculoasă, este puțin probabil ca acestea să fie privite cu încredere, iar în același timp, poate fi pusă la îndoială eficiența FSB-ului (ceea ce reprezintă un lucru inadmisibil)” – se spune în articol.
Astfel, notează autorul, cea mai „eficientă” cale pentru crearea unui „Gleiwitz” convingător într-o astfel de situație poate fi un act terorist împotriva militarilor ruși, a instalațiilor militare sau a instituțiilor diplomatice din afara Federației Ruse, iar locația cea mai acceptabilă în acest moment este Belarus.
Prezența și influența oficialilor ruși de securitate în Belarus este deja fără precedent, după cum o demonstrează criza migrației de la granița bieloruso-polonă.
În plus, Lukașenko a anunțat recent că „nu vom sta deoparte” în cazul unei coliziuni între Federația Rusă și lumea occidentală, inclusiv Ucraina. Apropo, urmează exercițiile comune ale trupelor Federației Ruse și Belarusului, iar reprezentanții forțelor armate ruse ar putea deveni ținta unui atac „sub steag fals”.
Apropo, un astfel de scenariu este benefic și pentru Kremlin de cealaltă parte – la urma urmei, va oferi Rusiei posibilitatea de a prelua complet controlul asupra serviciilor speciale din Belarus și, în lupta împotriva amenințării teroriste din poziția statului partener, să aducă în țară un contingent militar de o asemenea dimensiune încât bielorușii vor trebui să uite până și despre independența formală a țării, crede autorul.
Astfel, Moscova va putea rezolva două sarcini importante în paralel, iar acest lucru trebuie luat în considerare, cunoscând dragostea lui Putin pentru acest gen de „mișcări”.
Elvira Chiriac