Război în Ucraina/Война в Украине

Ce au găsit serviciile secrete ucrainene la percheziția unei mănăstiri vechi din Kiev, folosită de ruși pentru sabotaj

Cetăţeni ruşi au fost descoperiţi în mănăstirile Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei percheziţionate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care a mai anunţat miercuri că în timpul acestor percheziţii a confiscat de acolo zeci de mii de dolari şi „literatură prorusă”, transmite AFP, citat de Digi24.

Este vorba despre „literatură prorusă, folosită pentru studii în seminariile şi şcolile parohiale, inclusiv pentru propaganda lumii ruse”.

Conform Agerpres, Vladimir Putin a folosit acest concept ideologic al „lumii ruse”, care relativizează frontierele între naţiuni în numele unei comunităţi unite în jurul limbii ruse, în special pentru a justifica atacul asupra Ucrainei.

SBU spune că a găsit, de asemenea, în mănăstirile percheziţionate „peste două milioane de grivne (circa 55.000 de dolari), plus 100.000 de dolari şi mii de ruble”.

Percheziţiile au fost efectuate la celebra mănăstire ortodoxă Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev, care este sediul principal al Bisericii Ortodoxe Ucrainene afiliate Patriarhiei Moscovei, şi la alte două mănăstiri ale aceleiaşi biserici în nord-vestul Ucrainei, toate bănuite de legături cu Moscova.

În această operaţiune de combatere a „activităţilor ilegale împotriva statului ucrainean (…), mai mult de 350 de edificii religioase şi 850 de persoane au fost minuţios controlate”, iar dintre aceste persoane 50 au fost ”supuse unor interogatorii aprofundate ale contraspionajului”, printre ele fiind şi cetăţeni ruşi, a detaliat SBU.

Serviciul de presă al Patriarhiei Moscovei a calificat această acţiune a autorităţilor ucrainene drept un „act de intimidare” împotriva credincioşilor ucraineni.

#lireratura_prorusă #serviciile_secrete_ucrainene #bani #rușii #mănăstirea_din_Kiev

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button