Economie

Chișinăuienii care nu au achitat taxa pentru salubrizare vor fi penalizați

Termenul-limită pentru achitarea taxei pentru salubrizare a expirat la sfârșitul lunii iulie. Potrivit datelor estimate de Primăria Chișinău, mai mult de jumătate dintre locuitorii Capitalei nu au achitat 120 de lei pentru salubrizare și urmează a fi penalizați.

Locuitorii Capitalei au primit aviz de plată pentru taxa de salubrizare pentru perioada fiscală 2022 care trebuia achitată până în data de 31 iulie curent. Valoarea taxei pentru un an este de 120 de lei, transmite agora.md.

Potrivit datelor oferite echipei Agora de Serviciul Fiscal de Stat, în prima jumătate a anului, taxa de salubrizare a fost achitată de 188.317 persoane. Sumă totală înregistrată în urma acestei acțiuni constituie 22.751.800 de lei.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Chișinău, avizul de plată ar fi trebuit să ajungă la 405.000 de persoane. Reiese că dacă fiecare persoană ar fi plătit taxa, Primăria ar aduna 48,6 milioane de lei în bugetul municipal. 

De menționat că pensionarii, copiii sub 18 ani, persoanele cu dizabilități nu plătesc taxa de salubrizare. Însă, chiar și în acest fel, numărul persoanelor care au achitat această taxă nu ajunge nici la jumătatea numărului estimat de Primărie.

Potrivit prevederilor Codului fiscal, pentru fiecare zi în care taxa nu se achită, suma crește și există penalizări. Pentru anul 2023, cuantumul majorării de întârziere constituie 0,0740% per zi, ceea ce înseamnă 80 de bani pe an.

#taxa_pentru_salubrizare #Chișinău #penalizare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button