Analize și opinii

Consecințele ecologice ale agresiunii ruse în Ucraina: distrugerea mediului înconjurător și amenințarea ecologiei

Astăzi devine evident că Federația Rusă consideră noi obiecte de infrastructură critică din Ucraina ca potențiale ținte pentru atac. Printre aceste obiecte se pot numi barajul rezervorului Travyanka din regiunea Harkov și rezervorul Oleksandrivka din regiunea Nikolaev.

Această concluzie se bazează pe faptul că compania rusă „Biroul de Proiectare Panorama”, promovându-și software-ul, a publicat pe site-ul web rezultatele simulării prăbușirii ambelor baraje menționate ca exemplu de „simulare a unui val brusc în caz de prăbușire a construcțiilor hidrotehnice”.

Având în vedere că „Biroul de Proiectare Panorama” se ocupă cu dezvoltarea GIS-ului, inclusiv pentru forțele de securitate ale RF și FSB, nu se poate exclude că rezultatele modelării, publicate pe site, au fost realizate anterior în interesul structurilor menționate ale țării agresoare. În cazul rezervorului Travyanka, a fost evaluată inundația orașului Harkov.

„Biroul de Proiectare Panorama” a analizat, de asemenea, infrastructura critică din zona hidrocentralei Oleksandrivka, menționând sistemele hidrotehnice ale hidrocentralei Tashlynska, rezervorului Tashlynsk și Fabricii de Răcire a Centralei Nucleare ucraineană, care sunt situate mai sus de rezervorul Oleksandrivka pe râul Bugul de Sud.

Scopul Moscovei este de a provoca daune maxime Ucrainei, în special populației civile, și nu este exclus ca Kremlinul să încerce să învinovățească Ucraina pentru atac, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în timpul atacului ocupanților ruși asupra hidrocentralei Kahovka în vara anului 2023.

Încălcarea integrității zonei de excludere de la Cernobîl la începutul invaziei pe scară largă a RF, capturarea și amenințarea securității Centralei Nucleare Zaporizhzhia, luptele la întreprinderile chimice din Donbas, explozia barajului Kahovka și Tolyatti-Odessa, cea mai lungă magistrală de amoniac din lume, și atacurile cu rachete asupra hidrocentralei Dnipro – toate acestea sunt crime de război ale Federației Ruse, care au adus daune ireparabile poporului ucrainean și mediului înconjurător.

Cu doar o săptămână în urmă, hidrocentrala Dnipro a fost lovită de RF. Din fericire, barajul a rămas neatins, dar instalația a fost grav afectată. Mai mulți angajați, din păcate, au murit. Acest lucru doar confirmă tendința îngrijorătoare: atacurile Rusiei asupra obiectelor cheie de energie din Ucraina devin din ce în ce mai frecvente. Ca urmare a atacurilor cu rachete anterioare ale Rusiei, Centrala Nucleară Zaporizhzhia a fost la un pas de a fi deconectată.

Linia externă de transmitere a energiei „Dnipro” a fost nevoită să se deconecteze, iar țara s-a aflat pe marginea unei situații de urgență. Rusia se joacă cu focul, punând Ucraina și întreaga Europă în fața posibilității unei catastrofe nucleare. Amenințările de a arunca în aer Centrala Nucleară Zaporizhzhia acum nu sunt goale, ci concrete din partea Kremlinului și necesită un răspuns urgent și decisiv. Iunie 2023 va rămâne în memoria ucrainenilor pentru explozia tragică a barajului hidrocentralei Kahovka de către ocupanții ruși. Flora și fauna locale au suferit, iar atmosfera, apa și solul au fost poluate.

Prăbușirea barajului a dus la inundarea unor teritorii semnificative în sudul Ucrainei, creând o catastrofă ecologică care se extinde și dincolo de granițele țării. Catastrofa a provocat sute de victime printre ucraineni…

Consecințele distrugerii barajului s-au răspândit pe Dnipro, ajungând în Marea Neagră și mai departe pe țărmurile orașelor ucrainene și ale țărilor vecine. Un alt dezastru a afectat multe aspecte ale vieții și economiei Ucrainei. Daunele provocate de acest incident se ridică la miliarde de dolari, iar impactul său se simte atât în Ucraina, cât și în statele vecine din regiune.

Fiecare nou incident, fiecare nou atac – nu este doar o amenințare la adresa vieții și securității oamenilor, ci și un atac grav asupra mediului înconjurător. Terenurile agricole, pădurile, apa și aerul – toate devin victime ale acțiunilor militare ale RF, lăsând în urmă consecințe pe termen lung și amenințări pentru generațiile viitoare.

Ucraina și întreaga lume sunt nevoite să se confrunte cu provocările ecologice create de agresiunea rusă. Aceasta nu este doar problema unei singure țări, este o provocare pentru întreaga comunitate mondială, necesitând măsuri urgente și eficiente pentru a preveni distrugeri suplimentare și pentru a proteja mediul înconjurător.

#ecologie #război #Putin

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button