Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Provocările se schimbă, dar rezultatul ba…

Mulți oameni își amintesc că tot anul trecut experți din întreaga lume au prezis că, mai devreme sau mai târziu, Putin va decide să creeze provocări în stilul celui de-al doilea război cecen și al începutului anilor ’50. Atunci Kremlinul ar fi trebuit să consolideze în sfârșit în mintea rușilor deja îndobitociți, multe dintre rudele cărora au murit pentru ambițiile conducerii ruse, mitul că toți cecenii sunt teroriști, provocatori și non-umani.

Atentatele cu bombă asupra clădirilor de apartamente din Rusia, inclusiv din Moscova, numărul ciudat de tot mai mare de atentate cu bombă în metrou, operațiunea bine planificată a FSB în teatrul Dubrovka, „pregătirile” suspecte din vară ale forțelor de securitate pentru luarea de ostatici de la 1 septembrie din Beslan… Toate acestea au făcut ca până și cititorul de știri și expertul care gândește să nu se îndoiască la început de „dreptatea” Kremlinului. Cu toate acestea, cu cât erau mai multe provocări, cu atât mai greu era să crezi în „aleatoriul” unor incidente. Jurnalismul de investigație a jucat un rol, la fel ca și relatările martorilor oculari despre „ciudățenia” evenimentelor care au avut loc înainte sau după următorul „atac terorist”.

Prin urmare, mulți ruși de astăzi se panichează foarte mult atunci când compară informațiile furnizate de Kremlin cu ceea ce susține oficial Ucraina sau orice altă țară din lume. În plus, agresiunea militară a lui Putin împotriva Ucrainei a produs deja mult mai multe victime în rândul rușilor decât primul sau al doilea război cecen, ceea ce face ca încrederea generală a publicului în guvern și în obiectivele sale să nu facă decât să scadă.

Ținând cont de toate cele de mai sus, chiar și un rus obișnuit, care nu este deloc interesat de ceea ce se întâmplă și războiul nu l-a atins încă pe el sau pe cunoscuții săi, începe să aibă îndoieli cu privire la adevărul a ceea ce s-a întâmplat la 2 martie 2023.

La 2 martie, serviciile de securitate rusești au încercat în mod deliberat să discrediteze Ucraina și să o facă să pară un „agresor”. În stilul falsurilor despre „băiatul răstignit” din Sloviansk și despre „Madona din Gorlovka” (reamintim că nici băiatul, nici fata cu pricina nu au existat în Rusia sau în Ucraina), propagandiștii au început să răspândească un întreg „blockbuster” despre modul în care un „DRG ucrainean” ar fi „luat ostatici în satul Sushany”, în timp ce, în același timp, „ar fi aruncat în aer o substație electrică și o benzinărie”, reușind să „rănească o fată”, care în unele media rusești „s-a transformat în băiat”… O asemenea făcătură ar trage o întreagă intrigă a unui nou film cu James Bond.

Ciudat este că propagandiștii ruși s-au discreditat cu propriile minciuni, pentru că, după logica lor, se poate susține că nici frontiera comună ruso-ucraineană, nici satele și orașele de frontieră nu sunt pur și simplu protejate. O situație similară poate fi observată în regiunea Belgorod, unde, în întreaga perioadă a războiului pe scară largă, Rusia nu a reușit să instaleze niciun sistem normal de apărare aeriană pentru a-și securiza propriile depozite și unități militare.

Încercările de a-și provoca proprii cetățeni să accepte posibila decizie a lui Putin de a declara oficial război Ucrainei au eșuat, deoarece rușii nu fac decât să intre și mai mult în panică, văzând discrepanța dintre realitate și narațiunea declarată a unei „a doua armate mondiale”. Experții numesc incidentul începutul unui viitor război civil în interiorul Rusiei, care a fost prezis și în urmă cu un an, la câteva zile după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

#propagandă #Putin #Rusia #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button