Politică

Constantin Țuțu, învinuit de „trafic de influență”, își va afla anul acesta sentința

Ultima ședință de judecată în dosarul în care Constantin Țuțu – fostul sportiv și deputat PDM pe vremea când Vlad Plahotniuc conducea formațiunea – este învinuit de „trafic de influență” trebuia să aibă loc luni, 27 decembrie curent, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani; însă s-a decis ca pronunțarea hotărârii în prima instanță să fie deja anul acest, pe data de 2 februarie 2022.

Dosarul pentru trafic de influență este judecat de judecătorul Ion Morozan. Data de 2 februarie 2022, conform calendarului, cade în ziua de miercuri. Ședința a fost fixată la ora 10:00, în sală de ședință nr. 423 a Judecătoriei Buiucani.

Amintim că acest dosar a ajuns pe masa judecătorilor acum un an. Fostul deputat democrat a fost învinuit de „trafic de influență”, pentru că ar fi pretins și luat 20 de mii de euro de la rudele unui bărbat, care se afla în arest, în toamna anului 2017. În schimb, le-ar fi spus rudelor că ar avea influență asupra procurorilor și că ar putea să-i determine să nu ceară prelungirea arestului preventiv.

În martie 2020, Constantin Țuțu, aflat în căutare internațională, s-a predat autorităților din Republica Moldova, fiind reținut la punctul de trecere Leușeni, pe sensul de intrare în țară. În prezent, însă, are doar interdicția de a părăsi țara, fiind aplicată măsura asiguratorie sub formă de sechestru pe un imobil și mijloace bănești în sumă de 800 de mii de lei.

Pe tot parcursul procesului de judecată, a susținut că dosarul în care figurează este unul politic.

Potrivit Codului Penal, infracțiunea de „trafic de influență” este prevăzută de articolul 326. În funcție de circumstanțe, cea mai gravă pedeapsă este amenda în mărime de la 200 de mii de lei la 300 de mii de lei sau închisoare de la 3 la 7 ani.

Este de menționat că numele lui Constantin Țuțu figurează și în alte dosare penale, cum ar fi în baza unor învinuiri de „îmbogățire ilicită” și „fals în declarații”. În dosarul de mai sus, interesele sale sunt prezentate de avocatul Viorel Berliba.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button