Societate

Deficitul global de asistente medicale este în creștere pe măsură ce pandemia intră în al treilea an

Numărul asistentelor medicale din întreaga lume continuă să scadă în timp ce tulpina Omicron se răspândește, existând, de asemenea, un dezechilibru, pe măsură ce țările occidentale intensifică recrutarea de personal medical din Africa și din alte țări mai sărace, relatează Reuters.

Conform Consiliului Internațional al Asistentelor Medicale, multe asistente sunt epuizate din cauza pandemiei COVID-19, iar ratele de „intenție de plecare” în decurs de un an s-au dublat, ajungând la 20-30%. Grupul, cu sediul la Geneva, reprezintă 27 de milioane de asistente medicale în 130 de asociații naționale.

„Cred că ne aflăm la un punct de cotitură… dacă aceste cifre continuă tendința pe care o vedem, ar putea fi un exod”, a declarat Howard Catton, CEO-ul grupului, în cadrul unei conferințe de presă. „Cred că guvernele trebuie să se gândească la pachete de măsuri de susținere pe care trebuie să le pună la punct pentru a investi în asistente și în lucrătorii din domeniul sănătății anul viitor”, a spus el.

Cel puțin 115.000 de asistente medicale au murit din cauza COVID-19, dar Catton a declarat că această cifră a Organizației Mondiale a Sănătății de la începutul pandemiei până în luna mai este conservatoare și că numărul real este probabil de două ori mai mare.

La nivel mondial exista deja un deficit de 6 milioane de asistente medicale înainte de pandemie

La nivel mondial exista deja un deficit de 6 milioane de asistente medicale înainte de pandemie și aproximativ 4,75 milioane de asistente medicale urmează să se pensioneze în următorii ani, a adăugat el.

Multe din țările bogate recrutează în străinătate pentru a-și dota spitalele, a spus el, menționând că Filipine și India sunt exportatorii tradiționali, mai notează sursa citată de Mediafax.

„Am văzut în mod absolut o creștere a activității de recrutare din partea Marii Britanii și Germaniei ca exemple în Europa, a SUA și a Canadei în America de Nord, de asemenea”, a spus el. El a adăugat că țări africane precum Kenya, Uganda, Nigeria sunt zonele de recrutare, scrie digi24.ro.

Apariția variantei de coronavirus Omicron, detectată pentru prima dată luna trecută în Africa de Sud și în Hong Kong și raportată în prezent în aproape 60 de țări, a provocat noi îngrijorări.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button