Război în Ucraina

Discursul lui Orban a generat prima demisie din cancelaria sa: „Lui Goebbels i-ar fi plăcut”

Consiliera lui Viktor Orban responsabilă cu incluziunea socială, Zsuzsa Hegedus, a demisionat marți din cancelaria premierului, după declarațiile rasiste ale lui Orban de la Băile Tușnad. Aceasta a publicat o scrisoare deschisă în care califică discursul drept unul „nazist”. „Lui Goebbels i-ar fi plăcut”, a scris aceasta. Între timp, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a afirmat marți că cei care critică discrusul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad „nu înţeleg în mod clar diferenţa între amestecul de diferite grupuri etnice ale sferei iudeo-creştine şi amestecul de popoare de diferite civilizaţii”. 

După afirmațiile făcute de premierul maghiar la Băile Tușnat, Zsuzsa Hegedus, una dintre cele mai vechi colaboratoare ale lui Orban și-a anunțat demisia. „Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relații din cauza unei poziții atât de rușinoase”, a scris aceasta, într-o scrisoare deschisă, publicată de presa de la Budapesta, transmite sursa.

„Un text pur rasist, care i-ar fi plăcut chiar și lui Goebbels. (…) După un astfel de discurs, care contrazice toate valorile mele de bază, nu am rămas cu altă opțiune”, a scris Zsuzsa Hegedus.

„Noi (ungurii) nu suntem o rasă mixtă…și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Orban sâmbătă. El a adăugat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

Guvernul de la Budapesta a încercat marți să liniștească apele după declarațiile controversate făcute de premierul Ungariei Viktor Orban. Într-un text publicat de purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, acesta spune că este vorba despre „o interpretare greşită”. 

„Prim-ministrul Orban a ținut un discurs în weekend, în stilul său caracteristic, iar elita mass-media mainstream a hiperventilat câteva rânduri dure despre imigrare și asimilare. Este pentru a distrage atenția de la cinci puncte incomode”, își începe textul Zoltan Kovacs. Acesta scrie despre războiul din Ucraina, despre sancțiunile europene, despre „pilonii civilizației europene” care „se prăbușesc”, reluând discursul lui Orban, considerat de mulți desprins din propaganda Moscovei.

În textul său, purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar a încercat să arate că afirmațiile lui Orban despre „amestacarea raselor” nu sunt o premieră. „Au fost 63 de discursuri și interviuri din ultimii șapte ani când premierul a abordat problemele amestecării popoarelor și culturilor radical diferite”, a scris acesta, concluzionând că „cei care interpretează greșit ceea ce a spus premierul Orban în discursul său de sâmbătă este clar că nu înțeleg diferența dintre amestecul diferitelor grupuri etnice care provin toate din sfera culturală iudeo-creștină și amestecul de popoare din diferite civilizații”.

Zoltan Kovacs a respins, de asemenea, acuzațiile de antisemitism și spune că „Viktor Orban a fost primul prim-ministru care a recunoscut vinovăția Ungariei atunci când a declarat că „Ungaria a păcătuit atunci când, în loc să îi protejăm pe evrei, am ales să colaborăm cu naziștii” și a fost explicit în privința faptului că îl consideră pe Horthy un antisemit care a comis o crimă enormă”.

#Orban #propagandă #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button